У вихованні дівчинки повинна бути трохи різна позиція тата і мами. Мама може (і повинна) бути жорсткішою за тата і вимагати від доньки більшого.


Зібрати волосся, прибрати постіль, приготувати всім сніданок і помити посуд - все це мама може вимагати від доньки жорстко. Точніше - жорстко, якщо це необхідно, оскільки при уважному та мудрому вихованню, де мама сама уважна і їй допомагають і тато, і бабусі, все це можна зробити і без будь-якої жорсткості.

А ось тато - нехай тато буде до доньки м'якшим. Мамині вимоги донька виконує, тому що потрібно, а татові прохання - тому що хочеться.

Нормально, якщо батьки трішки балують дівчаток: і якщо вона не причесалась і прибігла до нього в пом'ятій сукні, хай його реакцією будуть обійми, поцілунки і захоплення "Ти моя красуня!" А вже після цього - "Іди причешись, рідна, і платтячко краще погладити!" Любити і балувати - так, але якщо раптом донька захоче вступити в суперництво з мамою за увагу і любов батька, у неї не повинно бути жодного шансу. Як би тато не милувався своєю милою донькою, донька має абсолютно чітко знати, що його серце належить в першу чергу мамі. Тільки в цьому випадку дівчинка всередині себе скаже: "У мене теж буде коханий чоловік, коли я виросту!", і саме це стане базою для формування правильної жіночності.

Найважливіша роль батька ще й в іншому - саме тато повинен вчити дівчинку бути сміливою і вміти думати. Якщо дівчаток спеціально не виховувати, вони часто виростають не готовими до стресових ситуацій і труднощів у дорослому житті. Вчіть свою дочку думати. Багато дівчаток вміння думати замінюють хорошою пам'яттю: їм простіше повторити те, що від них хочуть почути, ніж вдумуватися і розбиратися. Дівчатам простіше поділитися і навіть поплакати, чим подумати і зробити висновки. Якщо дочка любить з вами ділитися своїми переживаннями - це прекрасно, але по мірі дорослішання вчіть її прибирати своє "поділитися", тобто просто балачки з емоціями, розвивайте вміння говорити чіткими тезами. Так, цього зазвичай краще вчить тато.

А ось звичкою "Сказано - зроблено!" тато і мама можуть і повинні навчати разом. Без незадоволеного "Я зараз, почекай!" або "Ну мам, відчепися!", а якщо батьки про щось попросили серйозно, то потрібно відразу припинити будь-які інші справи, встати, посміхнутися і зробити те, про що попросили. Така звичка сьогодні рідкісна, але саме вона допоможе вашій дочці в майбутньому бути внутрішньо організованою, допоможе уникнути проблеми внутрішнього саботажника.