Дитина-вундеркінд - це неординарна особистість з раннього дитинства, яка набагато перевершує у розвитку своїх однолітків. Вже в дошкільному віці маленький вундеркінд має схильності до творчої діяльності.

Безсумнівно, розумна дитина в сім'ї - це радість для батьків. Однак високі розумові здібності зумовлюються не лише генетичними чинниками, їх можна і навіть потрібно розвивати. І важливу роль в розвитку інтелекту вашої дитини відіграє харчування.

Якими продуктами повинна харчуватися дитина для зміцнення і розвитку інтелекту? По-перше, організму необхідні вуглеводи. Вони забезпечують більше половини від загальної кількості калорій на добу. Є два типи вуглеводів - прості і складні. Прості - це цукор (сахароза, глюкоза, фруктоза, галактоза), а складні - це клітковина і крохмаль. Прості вуглеводи досить швидко всмоктуються і засвоюються організмом. Наприклад, цукор (з буряка або тростини) дуже швидко розщеплюється на фруктозу і глюкозу, майже відразу всмоктується в кров і вже через кілька хвилин використовується організмом як джерело енергії. А складні вуглеводи (полісахариди) засвоюються повільніше, але вони теж потрібні, наприклад рослинна клітковина, що міститься в зернових, овочах, фруктах і зелені, сприяє поліпшенню травлення. Кількість необхідних вуглеводів визначається руховою активністю вашої дитини, тобто енерговитратами.

По-друге, молоко - незамінний продукт для дитини. Вже те, що на молоці матері ми ростемо перші 2-3 роки, багато про що говорить. Воно містить дуже багато корисних речовин: більше 20 амінокислот, 25 жирних кислот, 30 мінеральних солей і 20 різних вітамінів. Таким чином, даний продукт дає живильні речовини і для розумового розвитку (жирні кислоти) і для фізичного (амінокислоти). По-третє, в раціон потрібно обов'язково включити овочі та фрукти (свіжі, морожені, або сушені), морські водорості, горіхи, насіння і мед. І всі ці продукти бажано вживати без теплової обробки, так як вона знищує велику кількість корисних речовин. В крайньому разі, овочі можна приготувати на пару, так вони зберігають максимальну кількість корисних речовин в порівнянні з іншими способами приготування. Важливо також вживати червону океанічну рибу. Вона багата на цинк, йод і поліненасичені кислоти. Цинк покращує пам'ять і сприяє концентрації уваги, йод відповідає за роботу ендокринної і кровоносної системи, а поліненасичені кислоти життєво необхідні для роботи мозку. Для поліпшення мозкової активності потрібно також включити в раціон продукти, багаті бором, наприклад, яблука, брокколі, груші та виноград. Допомагають боротися з втомою і покращують пам'ять вітаміни В1, В2, В3, які містяться в горіхах. Залізо, що сприяє концентрації уваги, міститься в квасолі, зелених овочах і сухофруктах.

Щодо м’яса ватро бути дуже уважним. М'ясна їжа насичена білками та іншими речовинами, що стимулюють активну діяльність і зростання. Молоде м'ясо, особливо телятина, багате на вітамін D. Така їжа може бути позбавлена деяких негативних властивостей, якщо м'ясо як вихідний продукт піддається правильній обробці. Бажано уникати вживання смаженого або жирного м'яса.

Життєво необхідний білок можна отримати не тільки з м'яса, але й з горіхів і насіння. Горіхи - це джерело вітамінів не тільки для мозку, але і для всього організму. Було доведено, що якщо є всього по 2 ядра волоського горіха в день, то вже через місяць пам'ять значно покращиться. Кедрові горіхи поставляють в наш організм легкий білок, фундук - вітамін Е. Дуже корисно вживати салати, заправлені олією волоського горіха. Така олія містить цілий комплекс біологічно активних речовин, що добре впливають на судини головного мозку.

Якщо ви допоможете дитині дотримуватися основ правильного харчування, то дуже скоро помітите, наскільки легко вона засвоює нові знання. Можливо саме ваша дитина стане новим Ейнштейном, Ейлером, Ньютоном? Хто знає ...