Чи траплялося так, що одну з кімнат у будинку ви з нез'ясовних причин недолюблюєте? Начебто і меблі хороші, і ремонт сучасний, а перебувати в приміщенні зовсім не хочеться. Відповідь може полягати в психології сприйняття кольорів. Наука давно довела вплив колірного фону на нервову систему і самопочуття людини. Так що під час ремонту варто серйозно поставитися з підбору кольору для оформлення приміщень.

Психологія кольору в дизайні інтер'єру

Щоб створити комфортні умови в кімнаті, насамперед потрібно правильно підібрати поєднання кольорів. Існують три основних комбінації в психології кольору в інтер'єрі:

монохром (для дизайну використовують різні відтінки одного кольору, такий підхід завжди дає заспокійливий ефект, але використовувати його можна тільки на рельєфну текстуру стін і покриттів щоб уникнути монотонності);

контраст (відмінний спосіб оформити приміщення для активного проведення часу на кухні або у вітальні, завжди пам'ятайте про головне правило - контрастність кольору посилюють яскравість один одного);

однотонність (використання дуже близьких відтінків, таке поєднання стимулює діяльність і наповнює енергією).

Позначення кольорів у психології

Після того, як ви визначилися з варіантом колірного поєднання, можна перейти до підбору відтінків. Знання характеристики кольорів у психології сьогодні вирішує безліч завдань. При правильному виборі кольору для кімнати можна створити ідеальні умови для відпочинку. Розглянемо кілька найбільш популярних відтінків для інтер'єру приміщень та їх вплив на людину.

Якщо вам потрібно створити атмосферу рівноваги, використовуйте фіолетовий колір в інтер'єрі . Намагайтеся уникати занадто темних відтінків, краще підібрати більш світлі і насичені.

Всім відомо, що зелений допомагає заспокоїтися і розслабитися. Згідно психології кольору в інтер'єрі, саме відтінки зеленого ідеально підійдуть для спальні, дитячої або кабінету в офісі.

pic

Психологія кольору в інтер'єрі

Для дитини можна створити інтер'єр в жовтих тонах. Цей колір стимулює розвиток розумової діяльності, але тільки в якості колірних акцентів. Це можуть бути полиці, подушки або килимок.

У характеристиці квітів у психології блакитного відведено місце у ванній. Всі відтінки цього кольору символізують чистоту і свіжість. Для кухні краще не використовувати блакитний, так як він знижує апетит, тут більше підійде оранжевий .

Роль стабільності і стриманості в позначенні кольорів у психології відведена відтінкам коричневого. Це хороший варіант для вітальні або передпокою.