Аналізи крові - це дослідження, до якого з дитинства доводитися стикатися всім, в тому числі й дітям. Цих аналізів багато, з їх допомогою можна припустити наявність в організмі вогнища запалення, виявити інфекцію, подивитися як працюють різні органи і системи. Як правильно підготувати малюка до обстеження?

Майже всі діти бояться медичних процедур, особливо, коли мова йде про уколи. Малюки на відміну від дорослих не можуть собі пояснити, навіщо терпляче переносити неприємні процедури. Спроби змусити дитину заспокоїтися навряд чи виявляться переконливим засобом боротьби зі страхами. Дитина просто не в змозі взяти себе в руки, як би ви її не вмовляли. Тому, навіть найменшим потрібно серйозно пояснювати, що з нею будуть робити і для чого. Не так важливо, чи зрозуміє малюк ваші пояснення. Головне, щоб у нього виникло відчуття правильності всього, що відбувається.

Не варто обманювати дитину, переконуючи, що «боляче зовсім не буде». Спробуйте пограти в лікаря, зробивши «уколи» м'яким іграшкам, нехай дитина побуде доктором, а потім і самі іграшки «полікують» один одного. Щоб зменшити біль можна придбати в аптеці крем для місцевої анестезії, тільки не забудьте попередньо порадитися з лікарем. За 5-10 хвилин до уколу потрібно намастити пальчик, з якого будуть брати кров, і малюк нічого не відчує.

Практично всі аналізи крові роблять натщесерце, тобто з часу попереднього приймання їжі повинно пройти не менше 8 годин. Це важливо, тому що прийом їжі може вплинути на результат дослідження, наприклад, після їжі підвищується рівень цукру крові, кількість лейкоцитів і т.д. Для деяких аналізів (лікар попередить вас заздалегідь), бажано відстрочити взяття крові на аналіз не менш ніж на 12 годин після прийому їжі. Проте навіть маленькі діти зазвичай здатні таке перенести з вашою допомогою.

Деякі характеристики крові схильні також до добових коливань, тому ідеальним часом для аналізів виявляється ранок. Після нічного сну всі показники крові прямують до норми, тому зменшується шанс помилкової діагностики будь-якого відхилення. До того ж, якщо відстрочити сніданок, то зранку простіше здавати кров натщесерце. Для немовлят першого року життя вимоги менш суворі, грудним молоком їх можна годувати в звичайному режимі. Для дітей старше року за 1-2 дні до обстеження бажано виключити з раціону важку їжу: жирне і смажене. Перед аналізом не варто також поїти дитину соками, чаєм або кавою, особливо з цукром - це теж їжа, тому доведеться потерпіти. Можна пити воду. У тих випадках, коли сніданок перед аналізом дозволяється, він може включати несолодкий чай, несолодку кашу без масла і молока, яблука.

Щоб виключити інші чинники, здатні вплинути на результати досліджень: фізичне напруження і втому після бігу, підйому по сходах і емоційне збудження, перед процедурою слід дати дитині заспокоїтися і відпочити 10-15 хвилин в приймальні. Прийом деяких лікарських препаратів (наприклад, антибактеріальних і хіміотерапевтичних) може істотно впливати на результати аналізів, навіть протягом 10-14 днів після відміни прийому. Якщо дитина проходить лікування такими препаратами, обов'язково попередьте лікаря, що призначає вам аналізи. Можливо, їх доведеться перенести. Кров також не слід здавати незабаром після рентгенологічного обстеження, оскільки вплив рентгенівських променів може спотворити дані аналізу.