Рівне - місто трьох брам. Принаймні цей символ супроводжує історію Рівного впродовж останніх п'яти століть. Срібні брами зображували на усіх, за винятком радянського, гербах міста. Розшифрувати геральдику Рівного спробували наші журналісти. За два тижні до його 725-річчя. Чому у Рівного саме такий герб - дивіться у першому сюжеті ювілейного циклу Рівне-Місторія.

Як виглядав прадавній герб Рівного - і досі таємниця. Ні - точної дати створення, ні імені автора. Його офіційна історія починається лише в шіснадцятому столітті - кажуть дослідники. У ті часи до Рівного заїздили через три брами - зі сторони Києва, Луцька та Острога. Саме вони і стали символом середньовічного міста.

У середині 19 століття з'явився проект нового герба. З колосками пшениці, що перев'язані Олександрійською стрічкою. Однак його так і не затвердили. Нову символіку Рівне отримало вже за Польщі. Тут знову - символічна брама. Друга світова війна залишила білу пляму в геральдичній історії Рівного. Радянське місто Ровно свій герб отримало аж наприкінці шістдесятих.

Радяський перід на гербі символізував насамперед промислову могутність міста. Знизу блакитна квітка льону. Зверху - півшестерні та хімічна реторта. Усе на славу трьом - колись потужним - галузям: льонарству, машинобудуванню та хімічному виробництву. А от середньовічні срібні брами повернулися на герб Рівного в 1990-му. Тепер саме такий геральдичний знак прикрашає фасади міської ради та виконавчого комітету. І зустрічає всіх, хто приїздить до міста. Про давню історію Рівного нагадує і емблема одного з місцевих телеканалів. Їі можна побачити щодня. І в ефірі і просто - посеред вулиці.