Якщо ви хочете допомогти своїй дитині позбавитися від зайвих кілограмів без шкоди для її здоров’я, не намагайтеся дотримуватися популярних дієт і не йдіть на повідку у своїх інстинктів.

Вам може здаватися, що дієта — найбільш дієвий спосіб вирішення проблеми, але експерти стверджують, що це далеко не так.

Батькам не варто спрямовувати всі зусилля саме на втрату ваги, коли дитина росте, набагато важливіше дотримуватися певних норм і просто стежити за правильним харчуванням вашого сина або дочки. Такий підхід не дозволить дитині з надмірною вагою набрати ще більше небажаних кілограмів. Не потрібно підраховувати кожну калорію, суворо обмежувати вживання певних продуктів, якщо це не спеціальна вказівка дитячого дієтолога.

Допоможіть всій вашій родині позбутися шкідливих звичок у їжі

Візьміть на себе роль лідера. Подайте ідею зміни в культурі вашого харчування як можна в більш легкій і позитивній формі. Знайдіть собі союзника, в особі вашої дитини або когось із членів сім’ї — мотивація від цього тільки підвищиться. Звичайно, ви можете покладатися тільки на власний ентузіазм, але чим більше людей задіяно в цей корисному проекті, тим краще.

Завжди їжте за столом

Спокуса перекусити під час перегляду телевізійних програм дуже велика і не у всіх членів сім’ї виходить їсти в один і той же час, але спробуйте хоча б раз на день зібрати всіх за одним столом. Було відмічено, що діти, які харчуються разом з усіма, набагато рідше схильні до надмірної повноти.

Їжте більше овочів і фруктів

Слідкуйте, щоб у раціоні вашої дитини обов’язково були присутні овочі та фрукти. В ідеалі, норма споживання повинна становити п’ять шість порцій на день. Яблука або апельсини покладіть в гарне блюдо і поставте на стіл, вимиті невеликі овочі краще тримати в холодильнику в прозорій пластиковій ємності.

Намагайтеся не пити солодкі газовані напої, енергетики та фруктові пунші

Постарайтеся зробити так, щоб кожен член родини перед їжею випивав склянку очищеної води. Від звички вживати солодку газовану воду важко позбутися, на це знадобиться якийсь час. Якщо зазвичай члени вашої родини в день випивають чотири порції цих шкідливих напоїв, для початку постарайтеся знизити їх до трьох, через деякий час — до двох і так далі.

Будьте обережні зі 100% натуральними фруктовими соками

Безперечно, фруктові соки містять більше вітамінів, мінералів та інших поживних речовин, ніж нектари, пунші та інші цукровмісні напої. Але в натуральних соках також міститься багато цукру і дуже часто по калорійності вони не поступаються солодким газованим напоям. Віддаючи перевагу 100% сокам, ви споживаєте більше калорій, ніж можете собі уявити. Обмежтеся однією порцією в день, приблизно 230 мл для дорослих і підлітків і 170 мл — для дітей молодшого віку.

Слідкуйте, щоб ваша дитина не пропускала сніданки

Іноді дуже складно викроїти час для повноцінного сніданку, в такій ситуації тост з арахісовим маслом — цілком гідне рішення. Часто діти не дуже люблять те, що зазвичай подається на сніданок. Можна замінити традиційний набір тим, що дитина зазвичай їсть вродовж дня.

Постарайтеся обмежити перегляд телевізійних програм двома годинами на день

Приділяйте час фізичному вихованню дитини. Поцікавтеся, в які ігри їй подобається грати, і постарайтеся направити її енергію в більш корисне русло, ніж перегляд телевізійних програм.

Поступово підвищуйте рівень регулярних фізичних навантажень

Постарайтеся побудувати розпорядок дитини таким чином, щоб хоча б одну годину на день вона приділяла фізичному навантаженню. Нехитрі вправи, такі як присідання, стрибки, нахили допомагають підтримувати організм у тонусі. Навіть якщо дитина дивиться мультики, в перервах на рекламу їй корисно буде трохи порухатися.

Не замінюйте вечерю вдома походом в ресторан

Коли ви готуєте дома, ви знаєте, які саме продукти ви використовуєте. Вдома є можливість детально вивчити склад продукту, використовувати більш корисні приправи і добавки, контролювати кількість солі і цукру в їжі.

Якщо ви обідаєте в ресторані, намагайтеся вибирати більш корисні страви для всієї родини. Не їжте хліб або булочки до подачі основного блюда. Смажену курку краще замінити запеченою, не замовляйте висококалорійні десерти, якщо порція велика — краще розділити її з кимось.

Якщо через півроку ви не помітили суттєвих змін, зверніться до дієтолога. Існують спеціально розроблені медичні програми для зниження ваги у дітей, виконуючи всі рекомендації фахівця, ви обов’язково досягнете позитивних результатів.