Епідеміологічні дослідження свідчать, що майже 80% дорослих, 69% дітей віком до 14 років та 37% дошкільнят хоча б один раз скаржилися на сильний біль голови.

Найбільш частими причинами виникнення головного болю у дітей є інфекційні захворювання як загального характеру (ГРВІ, пневмонії, інфекції нирок, шлунково-кишкового тракту), так інфекції центральної нервової системи. Крім того, головний біль може бути симптомом психічних розладів, неврозів, мігрені, черепно-мозкових травм. Ці причини, на щастя, виникають рідко. Зазвичай голова у дитини болить через тривалі стреси, емоційні напруження, непомірні навантаження, занадто короткий, або дуже довгий сон, тривале сидіння за комп'ютером або біля телевізора, проблеми в школі чи сім'ї. Досить сильні головні болі у дітей можуть виникати через перевтому, надмірні фізичні навантаження, погане харчування, особливо у дівчаток-підлітків, охочих схуднути.

Головний біль також може бути ознакою алергічних реакцій організму на продукти харчування, зокрема молоко, сир, або шоколад. При виникненні даного типу головного болю у дітей не буває нудоти, температури, він може зникнути самостійно, після відпочинку, або сну.

Отже, причинами періодичного головного болю у школярів, як правило, є перевтома, однак, якщо подібні болі не проходять навіть після відпочинку чи сну, вони систематичні, заважають дитині вчитися і відпочивати – це привід для обстеження.

Сплануйте день дитини так, щоб у неї був час для відпочинку після шкільних занять, але не за комп'ютером, а на вулиці або на тренуванні. Важливо в міру поєднувати розумову працю, справи по дому та спорт.

Іноді виникнення головного болю є серйозним симптомом захворювання і вимагає термінової консультації лікаря. До таких станів відносяться: головний біль, що виник раптово та супроводжується блювотою, нудотою, підвищенням температури, судомами, втратою свідомості, або слабкістю в кінцівках, сильний головний біль після падіння, травми голови, сильний головний біль при отиті чи гаймориті, головні болі вранці, після фізичних навантажень, після відпочинку.

У випадках, коли дитина скаржиться на появу головного болю, і немає інших симптомів описаних вище, можна дати йому анальгетики. Забононено давати дітям до 15 років аспірин, анальгін, цитрамон і будь-які інші "дорослі" засоби для зняття головного болю – можливий розвиток серйозних загрозливих для життя станів.

При систематичних головних болях батькам необхідно відвести дитину на прийом до педіатра або невролога та провести ряд обстежень.

Профілактика головного болю у дитини полягає у дотриманні режиму праці та відпочинку. Навантаження на нервову систему дитини повинне бути дозованим і чергуватися з відпочинком, прогулянками на свіжому повітрі.