У холодну пору року та ще й під час підвищеної захворюваності як ніколи варто подбати про зміцнення імунітету своїх чад. Багато батьків побоюються застосовувати сильнодіючі медичні препарати. Тож в нагоді стануть народні засоби, перевірені не одним десятком років. Крім того, всі нижче наведені рецепти абсолютно нешкідливі і не мають побічних дій.

Не варто намагатися скористатися всіма народними засобами одночасно. Таке лікування не дасть ніякого ефекту. Виберіть для своєї дитини один рецепт і застосовуйте його систематично. Чергувати рецепти варто не частіше ніж раз на два тижні.

1. Шипшина. Для приготування відвару можна використовувати як свіжі плоди шипшини, так і сухі. 100 грам сухих або 50 г свіжих ягід залийте водою (1 літр), поставте на повільний вогонь. Відвар повинен кипіти близько 30 хвилин, після цього в необхідно додати чайну ложку меду і продовжувати варити до повного розварювання ягід. Можна давати дитині по склянці відвару замість компоту за сніданком.

2. Сушене кореневище золотого кореня. Його необхідно подрібнити в кавомолці до стану порошку. Додавати трохи цього порошку (на кінчику ножа) в молоко і давати дитині пити зранку, натщесерце.

3. Корінь півонії. Але його краще приймати не з анку, а перед сном. Під час проведення курсу лікування коренем півонії виключіть з раціону харчування дитини чорний чай.

4. Пшениця та жито. Вам необхідно ретельно вимити насіння цих злакових і розкласти їх на бавовняну тканину, прикривши зверху другим шаром. Тканину необхідно попередньо ретельно змочити. Зерна необхідно залишити на дві доби в теплому місці, не забуваючи при цьому періодично зволожувати верхній шар тканини. Через два дні ви побачите паростки пшениці. Ці паростки необхідно давати дитині 4 рази на день по 5 штук. Пам'ятайте, що свої лікувальні властивості пророщені злаки зберігають тільки протягом однієї доби. Не забувайте регулярно заготовлювати нові порції.

5. Сухе листя смородини також стане прекрасним засобом для зміцнення імунітету. Подрібніть його, закип'ятіть літр води, всипте столову ложку листя смородини, кілька шматочків лимона і додайте трохи меду або цукру.

Якщо у вашого малюка немає алергічних реакцій на мед, цукор у раціоні маляти можна замінити медом. Всі ці способи можна використовувати не тільки при ослабленому імунітеті, а й просто для профілактики простудних захворювань у зимовий час і для підвищення загального тонусу організму.

Підняття імунітету у дітей досягається тільки в результаті послідовного, систематичного лікування народними засобами, прийняття загальнозміцнюючих заходів (зарядка, загартовування) і спостереження лікаря.