Державна податкова інспекція у м. Рівному нагадує про особливості оподаткування винагороди Діда Мороза, Снігуроньки та інших казкових персонажів під час їх участі у святкуванні Нового року і Різдвяних свят.

Адже жодне новорічне свято не обходиться без казкових героїв та “живої” музики в ресторанах і кафе. Власники розважальних закладів, оплачуючи розважальні послуги, повинні виконати функції податкового агента, тобто утримати й перерахувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, а також відобразити суми виплаченого доходу у формі №1ДФ за ознакою доходу «102».

У разі отримання доходів не від податкових агентів, а від звичайних громадян, такі казкові герої після свят зобов’язані завітати до податкової служби за місцем реєстрації та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, а також нарахувати і сплатити до бюджету податок з таких доходів за ставкою 15% та/або 20% в залежності від розміру отриманого доходу. Крім того, з таких доходів вини зобов’язані сплатити і 1,5 % військового збору.

Слід зазначити, що продаж найпопулярнішого новорічного товару серед населення – ялинок, оподатковується за такими ж правилами.

Нагадуємо: будь-який дохід, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку підлягає оподаткуванню за нормами Податкового кодексу України.

ДПІ у м. Рівному запрошує усіх, хто отримав неоподатковані доходи від продажу ялинок, надання послуг Діда Мороза, Снігуроньки, музичного супроводу свята, задекларувати отримані доходи та сплати до бюджету податок на доходи фізичних осіб та військовий збір або зареєструвати підприємницьку діяльність.

Якщо ж казкові герої – підприємці і послуги надаються у межах цієї діяльності, то підприємницький статус такої фізичної особи має бути зазначено в договорі, а замовнику доцільно отримати від нього виписку або витяг з Єдиного державного реєстру про державну реєстрацію його як суб'єкта підприємницької діяльності.