Щоб народити міцного і здорового малюка потрібно не тільки правильно харчуватися, вести здоровий спосіб життя, але і гарненько висипатися. Поговоримо про те, як потрібно правильно укладатися в ліжку, щоб не заподіяти дискомфорт малечі та не доставити незручностей собі.

У різні терміни вагітності причини порушень сну - різні

У перші місяці переважають більшою мірою психологічні причини, підвищена вразливість. Жінку турбують тривожні думки у зв'язку з вагітністю, з прийдешніми змінами в сім'ї. Дуже часто вагітним сняться кошмарні сни, особливо перед пологами, які можуть спровокувати безсоння.

pic

З подальшим перебігом вагітності в порушенні сну починають домінувати фізіологічні причини. Заважають заснути різні погіршення самопочуття. Через розлади травлення відбувається здуття живота. У зв'язку зі збільшенням матки та підвищеної роботи легенів стає важче дихати. Часто турбують різні проблеми шкірного покриву (шкірне свербіння, запалення),болі внизу живота, спині, ногах. Через тиск зростаючої матки на сечовий міхур доводиться частіше прокидатися та ходити в туалет. Часто виникають нічні судоми, провоковані нестачею кальцію в організмі або перенапруженням м'язів.

Якщо ви звикли спати на спині

На перших строках, знову-таки, ваша поза не має значення. Але чим важче стає плід, тим більше тиск, який чиниться на ваші внутрішні органи (кишечник, нирки, печінка). Не варто «втомлювати» їх ще більше, адже вони і так працюють в посиленому режимі, та ще й у вельми обмежених умовах.

pic

Але при сні на спині після 25 тижнів вагітності найбільшу небезпеку становить т.зв. синдром здавлення нижньої порожнистої вени. Ця вена проходить уздовж хребта та несе кров від нижніх кінцівок до серця. При здавленні вени приплив крові зменшується, а жінка може відчути запаморочення, брак повітря, тахікардію. Тривалий тиск на нижню порожнисту вену може призвести до того, що маляті перестане вистачати крові і поживних речовин, у нього знизиться частота серцебиття. Зазначений синдром може призвести до таких наслідків як: хронічна гіпоксія плода, варикоз або передчасне відшарування плаценти. Рецепт один - не допускати такої пози і відразу ж перевертатися, якщо ви раптом опинилися на спині і відчули задуху або інші ознаки вищеописаного синдрому.

Звичайно, всі люди різні, і деяким майбутнім матусям на спині або животі сняться кращі сни, ніякого дискомфорту не відчувається, а малюк невдоволено НЕ брикається. Але все ж про підстерігаючу небезпеку краще бути в курсі.

Якщо ви звикли спати на животі - то спіть. Матка з ембріоном вийде з меж малого таза тільки до 12-13 тижня вагітності. До цього часу ви можете спати абсолютно в будь-якій зручній для вас позі. Дискомфорт можуть заподіяти груди, у яких в рази підвищується чутливість.

pic

У другому триместрі вагітності нарешті почнеться зростання живота, і лягти на нього буде і боязно, та й просто незручно для вас самої. Незважаючи на те, що малюк надійно захищений в утробі від зовнішнього впливу навколоплідною рідиною, маткою, м'язами, рекомендується на живіт не лягати. Ну а в третьому триместрі прийняти таку позу буде просто фізично неможливо.

У якому положенні спати під час вагітності?

Вагітній жінці, особливо в другій половині вагітності дуже важко знайти відповідну позу для сну, адже живіт дуже заважає зручно розташувати тіло. Багато вагітних скаржаться на неспокійний сон. Найчастіше через незручність пози. З п'ятого місяця, коли живіт вже досить відчутний, він заважає вагітній спати в улюбленому, звичному для неї положенні. З цим просто потрібно змиритися. І, можливо, варто пожертвувати парою безсонних ночей, щоб знайти нове, оптимальне для сну положення.

Якщо жінка звикла спати на животі - потрібно переучуватися: спати на животі в цей час украй небезпечно - тиск на плід буде занадто сильним, незважаючи на те, що він захищений навколоплідними водами. Спати на спині зручніше, але таке положення може стати причиною болю в спині, загострення геморою, утруднити дихання, кровообіг і навіть знизити кров'яний тиск. Адже у сплячої на спині вся маса вагітної матки розташовується: на хребті, кишках і нижньої порожнистої вени, яка відповідає за повернення крові з нижньої частини тіла до серця.

Найкраща поза для матері та її майбутнього малюка - положення на боці. При цьому для більшої зручності можна покласти ногу на ногу або прокласти між ними подушку. У такому положенні поліпшується не тільки приплив крові до місця, де перебуває дитина, а й робота нирок, що сприяє зменшенню набряків ніг і рук. Якщо раптом серед ночі жінка прокидається на спині або на животі, потрібно повернутися на бік. Ця поза хороша і для майбутньої матері, і для малюка.

pic

Для здоров'я вагітної - найголовніше гарний відпочинок і режим сну. Тому, якщо майбутній мамі важко заснути в «правильній» позі, то потрібно не припиняти пошуки іншого зручного варіанту. Під час вагітності, хороша матуся завжди відчує свого малюка і знайде правильну позу, щоб і їй і дитинці було добре.

pic