Судоми - само по собі явище не дуже приємне. Під час вагітності вони нерідко турбують жінку. Але ви повинні знати, що це - не нормальний стан вагітного організму, а дзвіночок про те, що йому чогось не вистачає.

Що таке судоми? Судоми - це довільне скорочення м'язів. При цьому людина відчуває сильний зводячий біль в області гомілки і стопи. В окремих випадках можуть бути спазмовані й інші м'язи ніг, рук, шиї. Під час судоми носок витягується, як ніби людина, наслідуючи балерині, хоче стати на кінчики пальців. У вагітних литкові судоми виникають переважно вночі (в період засинання) або вранці (у момент пробудження). Зазвичай найбільш вираженими судоми бувають в середині вагітності, коли плід активно розвивається, і його потреби зростають.

Чому при вагітності бувають судоми: причини

Зазвичай при часто повторюваних судомах лікарі небезпідставно попросять вагітну проаналізувати специфіку власного раціону і проаналізувати, що і в яких кількостях вона вживає в їжу. Справа в тому, що найбільш часто причина судом криється в нестачі в організмі певних вітамінів і мікроелементів, а саме - кальцію, калію, магнію і переважно вітамінів групи В.

pic

На ранніх термінах вагітності дефіцит вищеперелічених речовин може проявлятися на тлі токсикозу, коли корисні і поживні речовини вимиваються з організму з блювотними масами. У другому та третьому триместрі, у міру стрімкого зростання малюка, ростуть і його потреби у вітамінах і мінералах. Витягує дитина необхідні йому речовини з організму матері, тим самим, залишаючи її без частини «запасів». У випадку, коли ці самі запаси вагітна не заповнює, при дефіциті вітамінів і мікроелементів з'являються судоми при вагітності.

Причиною хворобливих м'язових спазмів може стати і не відповідний її новому положенню спосіб життя майбутньої матері. Так, слід бути готовими до появи в будь-який момент судом жінкам, які навіть і при вагітності не кинули палити, матусям, які у великих кількостях вживають напої, що містять кофеїн (кава, чай, кока-колу).

Судоми при вагітності, крім того, можуть бути пов'язані з деякими порушеннями у стані здоров'я. Серед станів, що провокують виникнення спазмів м'язів - яскраво виражена анемія (знижений рівень гемоглобіну), різке зниження рівня цукру в крові.

Дещо відрізняються причини судом на більш пізніх термінах вагітності. Безумовно, у другому і третьому триместрі судоми все так само можуть сигналізувати про дефіцит окремих речовин в організмі. Але разом з тим, нерідко мають і дещо інші першопричини, як ось початок (або вже наявне) варикозне розширення вен або прояв «синдрому порожнистої вени». Загальновідомо, що до середини вагітності і далі навантаження на організм жінки все більше зростає, вени, по яких кров зараз тече у великих обсягах, можуть відреагувати на вагітність варикозом. А вже він, у свою чергу, супроводжується судомами, правда, спільно і з іншими симптомами - набряком і швидкою втомою ніг. У такому випадку відбувається порушення венозного відтоку, що і призводить до появи судом, які частіше з'являються до кінця другого - на початку і протягом усього третього триместру, під час лежання на спині або на правому боці.

pic

Судоми при вагітності: що робити?

При різкому і несподіваному виникненні судоми, в першу чергу, жінка завжди думає про те, щоб для початку зняти спазм. Щоб допомогти м'язам розслабитися, можна злегка вколоти в зведений м'яз чимось гострим – шпилькою або голкою. Якщо мова йде про судоми литкових м'язів, можна потягнути руками пальці ніг на себе, поперемінно послаблюючи напругу і знову натягуючи - потихеньку. Потім, коли судома пройшла, корисно постраждалий м'яз помасажувати, розігріваючи його і сприяючи поліпшенню кровообігу. З цією ж метою можна і походити по приміщенню, розганяючи кров у м'язах. Лягаючи ж повторно в ліжко, добре якийсь час полежати з піднятими ногами - це забезпечить відтік крові і попередить появу повторних судом.

Боротися ж із судомами протягом вагітності, знижуючи ризик їх появи, необхідно системно, дотримуючись певних правил поведінки і життя.

- Першочергово слід переглянути харчування. Добре б при цьому проконсультуватися з лікарем, визначаючи спільно найбільш підходящу дієту і, можливо, додаткові підходящі полівітамінні комплекси. Як правило, при наявності проблеми судом фахівці рекомендують застосовувати при судомах дієту, в основу якої входять досить складні вуглеводи (каші, вироби з борошна грубого помелу, овочі і фрукти). Складні вуглеводи сприяють довгому насиченню і забезпечують підтримку потрібних рівнів глюкози в організмі. При такому харчуванні виключено різке зниження цукру в крові - як це трапляється при вживанні борошняних виробів з борошна першого ґатунку, кондитерських виробів та солодощів - а значить, знижується ймовірність пов'язаних зі зниженням рівнів глюкози спазмів м'язів.

- Протягом дня, щоб уникнути вечірніх і нічних судом, рекомендується регулярно давати ногам і рукам відпочинок, потихеньку масажуючи схильні до судом частини тіла. Якщо робота вагітної пов'язана з тривалим перебуванням на ногах, розслабляйте ноги і стимулюйте кровообіг - перекочуючись з носка на п'яту, злегка піднімаючись на носках і знову опускаючись на всю стопу.

- Спіть виключно на лівому боці, а приймаючи лежаче положення, піднімайте ноги на височину - так забезпечується краща циркуляція крові. Щоб мінімізувати проблему судом, рекомендується також щовечора просто катати ступнями ніг м'ячик, переступати з ноги на ногу на килимі.

- Допомогти при судомах може також контрастний душ, соляні ванночки з водою кімнатної температури. Так, контрастний душ покращує кровообіг, а ванночки із сіллю забезпечують хороше розслаблення м'язів і знімають втому.

- Ну і, звичайно, забудьте про підбори: вагітність - один із найпрекрасніших періодів у житті жінки, так невже ви хочете особисто затьмарити його противними судомами, які провокує високий каблук?

Якщо судоми все ж таки виникли, також слід звернутися до лікаря: він визначить їхню причину і підбере необхідні препарати.

pic