За даними НАН України, 68% жінок страждають від насилля в родині, лише 2% жертв звертаються до суду. Лише в нашій області за 11 місяців 2015 року в органах внутрішніх справ Рівненщини зареєстровано 4326 заяв і повідомлень про вчинені правопорушення та інші події, пов'язані з насильством в сім'ї.

З них, за 5 фактами відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриті кримінальні провадження. Крім того, з них за 3622 фактами складені адміністративні протоколи.

Станом на 1 грудня 2015 року 2876 осіб перебуває на профілактичному обліку, осіб, схильних до вчинення насильства в сім'Ї. Такі дані називає офіційна статистика, однак зазвичай реальні цифри значно відрізняються. Це підтверджують і у РООГ «Центр підтримки громадських «Чайка»». До них цього річ звернулось 120 жінок. Можна виокремити основні причини, чому жінки мовчать про насильство в сім’ї, адже саме прекрасна половина людства страждає найчастіше.

Жінки фінансово залежать від своїх чоловіків.

Жінки не усвідомлюють, що над ними коїться насильство.

Жінки бояться втручання сторонніх людей, бояться суспільної думки або що «діти ростимуть без батька».

У суспільстві укорінилась думка, що насильство в родині це побої, штовхання та інші фізичні дії спрямовані проти жінки. Однак , українське законодавством чітко регламентує різні форми насильства:

• фізичне насильство в сім'ї — умисне нанесення одним членом сім'ї іншому члену сім'ї побоїв, тілесних ушкоджень, що може призвести або призвело до смерті постраждалого, порушення фізичного чи психічного здоров'я, нанесення шкоди його честі і гідності; • сексуальне насильство в сім'ї — протиправне посягання одного члена сім'ї на статеву недоторканість іншого члена сім'ї, а також дії сексуального характеру по відношенню до дитини, яка є членом цієї сім'ї; • психологічне насильство в сім'ї — насильство, пов'язане з дією одного члена сім'ї на психіку іншого члена сім'ї шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування, якими навмисно спричиняється емоційна невпевненість, нездатність захистити себе та може завдаватися або завдається шкода психічному здоров'ю;

• економічне насильство в сім'ї — умисне позбавлення одним членом сім'ї іншого члена сім'ї житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які постраждалий має передбачене законом право, що може призвести до його смерті, викликати порушення фізичного чи психічного здоров'я.

Однак, спеціалісти переконують кожна жінка, що страждає від сексуального, економічного чи фізичного насилля автоматично, ще й стає жертвою психологічного насильства. А якщо такі дії вчиняються у родині , де є діти, то і вони теж рахуються жертвами.

І хоча нині, зазначають експерти, жінки стали активнішими та все більше усвідомлюють, що терпіти будь-яку форму насилля неприпустимо, однак проблема ще досі залишається актуальною. Тому радять жінкам, які стали жертвою насильства у родині, насамперед, подбати про особисту безпеку та стан свого здоров’я. А вже потім проаналізувати своє життя, продумати детальний план і може, навіть, спробувати змоделювати своє життя в залежності від прийнятого рішення.

Куди звертатися по допомогу у випадку проявів насильства?

- До дільничного інспектора міліції;

- До кримінальної міліції у справах дітей;

- До центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді;

- До управління сім'ї та молоді районної, міської чи обласної держадміністрацій;

- До громадських організацій, які надають допомогу постраждалим від насильства.

На Рівне нщині у РООГ «Центр підтримки громадських «Чайка»»: тел. (0362) 460 967, вул.. Данила Галицького 19, кабінет 215. Або у Рівне нський обласний Центр соціально-психологічної допомоги. Знаходиться він за адресою: Рівне , вулиця Дубенська, 71-А., тел.. (0362) 632 489. Там окрім, комплексу соціальної допомоги, люди, що опинилися у кризових життєвих обставинах можуть отримати тимчасове проживання. Для жінок облаштовано кімнату, де вони можуть перебувати разом із дітьми.

Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації: 0 800 500 335 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів по всій території України), та з мобільного 386.

РОВ ВБО "Всеукраїнська мережа ЛЖВ" м.Рівне вул.Чорновола 74Б. 0362439764; психолог Юлія Ничипор 0686847900

За цими телефонами можна отримати інформаційні, психологічні, правові консультації.