Немає сумнівів, що, будучи батьками, ви доклали чимало зусиль для того, щоб навчити вашу дитину гарним манерам, вмінню читати і писати, зав'язувати шнурівки і всім іншим основним життєвим навичкам, необхідним дитині, щоб досягти в цьому світі успіху. Але чи вчили ви свою дитину бути організованою? Хороші навички організації здатні значно підвищити потенціал дитини.

Кращим способом навчити дитину організованості - демонстрація цієї якості на власному прикладі. Якщо ви людина організована, то ваші діти само собою привчатися жити в організованому середовищі і, найімовірніше, також стануть організованими дорослими.

Для виховання організованості у дітей допоможуть наступні поради:

Порада 1. Поясніть дитині, де "живуть" її іграшки та речі

Не намагайтеся вимагати порядку від дитини на рівні дорослого. Пам'ятайте, що дитині складно запам'ятати такі прості (на погляд дорослого) речі як правила та порядок. Для дітей все необхідно пояснювати на прикладах і образах. Якщо вашому синові чи доньці вже є 2 роки, можна спробувати пограти в гру «Царство речей та іграшок».

Уявімо, що весь будинок став для вашої малечі великим царством, в якому живуть книги, речі, іграшки, одяг та інше. Розкажіть, що у кожної речі в цьому царстві є своє місце, там де він живе. Увечері кожна річ хоче повертатися додому: книги на полицю, іграшки - в коробку для іграшок, одяг в шафу. Також поясніть, що мама і тато також повертають всі речі на їхні місця, так як теж живуть у цьому царстві.Варто наголосити, що за іграшки, книжки, одяг відповідає саме вона (ваша дитина) і що речі чекають, коли їх повернуть додому. Ця гра добре закріплює у свідомості дітей ідею, що кожна річ має своє місце. Подивіться з дитиною мультфільми, які розповідають про те, що потрібно бути акуратним, почитайте казки, оповідання, вірші на цю тему, щоб фантазія дитини породжувала позитивні образи організованої людини.

Порада 2. Пограйте в порядок

Процес наведення порядку може виражатися в ігровій формі. Наприклад, у вигляді веселих змагань: якщо у вас кілька малюків, можна влаштувати змагання для них, хто швидше збере речі. Можна придумати символічні призи, але не потрібно робити великої різниці в цінності призів, щоб діти не відчули себе обділеними. Головне в цьому змаганні - участь дітей. Центральним завданням у всіх цих іграх є формування характеру дитини, а не якість прибирання в першу чергу. Якість може поліпшуватися з часом, потрібно, щоб була сформована звичка.

Порада 3. Робіть усе разом

Якщо мова йде про наведення порядку, не просто проголошуйте свою волю, а разом з дитиною виконуйте те, що потрібно. Головне - не змушувати дитину це робити, а, наприклад, запросити взяти участь. Через такий підхід дитина зрозуміє, що порядок і організованість це:

• не важкий обов'язок, а радісне захоплення,

• загальні сімейні цінності, які ви поважаєте.

Зберіть разом з дитиною іграшки, запросіть її з собою помити посуд, скажіть їй, що потребуєте допомоги в приготуванні супу. Це важливо для формування ставлення до повсякденних справ.

Порада 4. Не втомлюйтеся нагадувати про прості речі

Якщо дитина не запам'ятовує всіх правил порядку, не засмучуйтесь. Не втомлюйтеся нагадувати про прості речі день за днем. Повторюйте такі елементарні вимоги, як:

• миття рук після туалету,

• чищення зубів після їжі,

• гарно розправлені рушники на вішалці після витирання рук,

• прибирання взуття на полицю після того, як дитина роззулася і т.д.

Нехай кожне нагадування не викликає у вас роздратування. Не потрібно кричати на дітей, якщо правила не виконуються автоматично. Не думайте, що діти навмисне вас дратують, ігноруючи ваші вимоги. Швидше за все, вони просто не запам'ятовують цих дрібних деталей. Багаторазові повторення дають свої результати: «цеглинки» нагадувань поступово формуються в “стіну” організованості.