Стільки часу примхи природи відстежують рівненські метеорологи. Небо читають цілодобово — сім днів на тиждень. Не став виключенням і професійний день — 23 березня відзначається Всесвітній метеорологічний день. Щороку синоптики присвячують цьому дню спеціальну тему. В 2010 вона ювілейна — "60 років служби в інтересах вашої безпеки та благополуччя".

Майданчик спостереження авіаметеорологічної станції Рівного - об'єкт двічі режимний. Окрім охорони контрольно-пропускного пункту аеропорту, завжди на варті службовий пес із синоптичним прізвиськом Градик. Під його наглядом цілий перелік приладів: для вимірювання температури повітря і ґрунту, атмосферного тиску, напрямку вітру, кількості опадів - усе на електронних датчиках, а цим похвалитися можуть не всі метеостанції України. Втім, дечого таки бракує. Погляд на погоду в метеорологів - суто професійний, а ось ставлення до неї - цілком звичайне. За погодою на Рівне нщині професійно спостерігають вже 135 років, а ось прогнози роблять порівняно віднедавна. Найстаріші дані - за 1944 рік. Від того часу багато змінилося, на допомогу синоптикам прийшли інформаційні технології, але як і раніше, головна їхня зброя - синоптичні карти. Порівнюючи дані високих і низьких шарів атмосфери, із різних регіонів і куточків світу та супутникові знімки синоптик складає цілісну картину погоди.

Читати небо доводиться цілодобово. Для синоптиків не існує державних кордонів і часових поясів. Тож показники спостережень із Рівного що-три години розходяться усім світом. Із таких даних, наче з пазлів, формується погодна мапа планети. І майже щохвилини інформації синоптиків потребують диспетчери аеропорту. Але навіть за таких умов місце для свята знайдеться.

Передбачити погоду із кожним роком усе важче, навіть сучасні технології іноді не рятують. Рівне нські синоптики зауважують: атмосферні явища стають дедалі примхливішими і нестабільнішими. Але прогнозу принаймні на добу цілком можна довіряти.