В трьох містах України використали відкриту електронну систему підрахунку голосів.

Львів, Миколаїв та Рівне використали відкриту електронну систему для паралельного підрахунку голосів. Вже через три години після закриття дільниць, у відкритому доступі на платформі https://e-vybory.org з’явились протоколи з результатами голосування другого туру місцевих виборів. Загалом було внесено дані про волевиявлення більше ніж 500 тис. українців. Всі без винятку опубліковані результати підтверджені протоколами.

Інформація вносилась спостерігачами, які проходять ідентифікацію за допомогою bankID або електронно-цифрового підпису. Таким чином забезпечується достовірність походження протоколів. Учасники виборчих перегонів використали саме таку систему для того, аби зменшити ризики фальсифікації результатів вже після того, як протокол потрапляє на ТВК.

"Платформа e-vybory, розроблена незалежною громадською організацією "Електронна демократія", та є єдиним місцем, де всі бажаючі можуть переглянути протоколи голосування, в тому числі й по кожній дільниці. Центральна виборча комісія таку інформацію на своєму сайті не надає." - зазначає голова організації, Володимир Фльонц.

pic