Найчастіше під час вагітності зовнішність жінки досягає свого розквіту! Пружні, соковиті груди, гладка шкіра, пишне волосся - чи не ці нюанси роблять жінку особливо привабливою? Тим часом, не так вже й рідкісні випадки, коли замість ніжної, гладкої шкіри на обличчі майбутня мама бачить неприємні прищики. Прищі на обличчі при вагітності виникають у 25% жінок.

Причини появи прищів при вагітності

Нестійкі стрибкоподібні зміни гормонального фону. Швидко зростає рівень прогестерону, який є «головним» в процесі запуску вироблення шкірного сала. Через нього і з'являються прищі.

Зневоднення організму. Під час вагітності цей процес відбувається швидше: якщо ви не п'єте воду в достатній кількості, гормони залишаються нерозбавленими і це провокує активацію вироблення шкірного сала.

Найчастіше вугри з'являються в першому триместрі - саме тоді діапазон коливань рівня гормонів найбільш широкий. Багатьох стурбованих жінок цікавить питання, чи зникнуть запальні явища після пологів?

Це залежить від індивідуальних відмінностей. У деяких жінок вони зникають вже після першого триместру, інші справляються з проблемою після пологів, треті продовжують воювати з зовнішнім ворогом ще довгий час. Багато в чому це обумовлено змістом жіночого гормону - естрогену.

pic

Профілактика і лікування прищів на обличчі при вагітності

Для профілактики появи вугрової висипки під час вагітності досить ліквідувати провокуючі фактори: стреси, втому та хронічний поганий настрій. Деякі жінки, помітивши у себе вугровий висип, припиняють користуватися косметикою, «щоб не закупорювати пори». Насправді, косметика не поглиблює проблему прищів на обличчі при вагітності - якщо, звичайно, при цьому дотримується належна гігієна.

Прагнучи якомога швидше позбутися від прищів, деякі люблять самостійно видавлювати прищі.

Робити це строго протипоказано - навіть якщо Ви не занесете інфекцію безпосередньо при проведенні маніпуляцій, брутальні дії руками на обличчі можуть викликати мікропошкодження в тканинах, що сприятиме занесенню інфекції трохи пізніше.

Що стосується засобів для догляду за жирною і проблемною шкірою, то засоби, що використовуються при підлітковому акне, у випадку з прищами на обличчі при вагітності не підійдуть. Швидше навпаки - це досить агресивні засоби, які можуть зробити шкіру більш вразливою.

Але це не означає, що лікувати висипання за допомогою спеціальних засобів не треба. Локально - тобто, в тих місцях, де висипання особливо сильні, можна застосовувати антисептичний лосьйон або гель, робити м'який пілінг або очищаючі маски.

Крім того, існують спеціальні методики з лікування прищів на обличчі при вагітності. Це може бути медична процедура очищення шкіри з використанням ультралегкого пілінгу гліколевою кислотою.

Але застосовувати ці методики в будь-якому випадку необхідно тільки після узгодження їх з лікарем.

Не турбуйтеся, якщо прищі не поспішають йти. Пам'ятайте, що це - тимчасове явище, а вагітність - це диво, яке не зможе затьмарити ніщо.