Тричі на добу завантажити соломою і стільки ж разів вигребти попіл. Так проходить робоча зміна оператора шкільної котельні в селі Уїздці Ростислава Літвінчука. Щоправда у морози завантажувати піч доводилися частіше.

Понад 2 роки приміщення сільської школи опалює новий котлогенератор, який працює на соломі. За зиму використовують 70-100 тонн. А до цього 20 років поруч зі шкілою диміла стара котельня на вугіллі. І смороду вистачало, і тепла практично не було, бідкається директор Богдан Радчук. Все йшло в землю, а діти в класах мерзли. Сучасна котельня безпечна, непримхлива і що в наш час важливо, економна. А приміщення старої котельні перетворили на склад, де зберігають солому і дрова.

Місцеві чиновники кажуть, коли постало питання, що робити з опаленням школи у селі, варіантів не було: газ, який щороку дорожчає чи альтернативні джерела. Зупинилися на теплогенераторі, які виготовляють у кузнецовську і не прогадали.

Теплогенератор у Млинівському районі перший, але не останній, переконують можновладці. Чимало сільських котелень потребують модернізації. І там, де немає газу, теплогенератори вирішують усі проблеми з теплопостачанням.