Багатьох батьків цікавить питання, з якого віку можна і потрібно видавати дитині гроші на кишенькові витрати, а також як навчити малюка правильно ними розпоряджатися. Наші рекомендації допоможуть вам сформувати в дитини правильне відношення до грошей.

Деякі тата і мами вважають, що без кишенькових коштів дитина цілком може обійтися, тому купують проїзний і оплачують харчування в їдальні, щоб він не міг нічого витратити сам. Однак, здійснюючи самостійні покупки, дитина прилучається до світу дорослих, відчуває себе значущим, а заодно практикується в арифметиці і вчиться розпоряджатися готівкою, що навіть дуже стане в нагоді в майбутньому.

Давати кишенькові гроші дітям

Більше половини дітей шкільного віку навіть приблизно не знають, з чого складається сімейний бюджет, а також, скільки заробляють їхні батьки.

Як тільки дитина навчиться добре рахувати, рекомендується розповісти йому, що скільки коштує. Можна разом з малюком сходити на ринок або в магазин, а в підлітковому віці попросити оплатити рахунок за комунальні послуги. Крім відчутної допомоги батькам, це дасть дитині зрозуміти, що продукти в холодильнику не з'являються з нізвідки, а звичка не вимикати світло і воду негативно відбивається на бюджеті сім'ї.

Не варто боятися при дитині обговорювати сімейні витрати, більш того, намагайтеся по можливості враховувати також і його думка з цього питання.

Розповідаючи про якусь річ, ви можете підкреслити, скільки людей трудилося, щоб її виготовити. Тоді малюк навряд чи стане писати на стінах в під'їзді або зламає пісочницю у дворі. А якщо він все ж псує одяг або меблі, не кажіть прямо, що це коштує великих грошей, просто скажіть: «Шкода, тобі дуже йшли ці джинси» або «Доведеться купити новий стілець, а похід у цирк тимчасово відкласти».

Навряд чи малюк, який знає ціну грошам, закотить істерику в магазині з приводу покупки нової іграшки - він постарається на неї зібрати.

Гроші на кишенькові витрати дитині дійсно варто давати, наприклад, кілька гривень на тиждень, щоб він міг купити іграшку або морозиво. Маючи кишенькові готівку, малюк навчиться планувати витрати.

Перші особисті гроші малюк витратить дуже швидко, на це може піти всього кілька хвилин. Але контролювати витрати не потрібно, просто поясніть, на який термін видається сума і що просити гроші раніше не має сенсу.

Як навчити дитину розпоряджатися грошима

Чим раніше ви познайомте дитину з грошима, тим краще: вже у віці 3-5 років можна дозволити придбати що-небудь самому.

Чудово, якщо діти бачать, як зарплата батьків розкладається на стопки - витрати на квартиру, продукти, одяг і найменша - на задоволення. Не має сенсу постійно говорити про те, як важко заробляти гроші, оскільки діти краще сприймають, якщо відчувають і бачать - можете звернути увагу на людину, яка робить важку роботу.

Діти не можуть не помічати, що одні діти користуються дорогими мобільними, їх батьки можуть дозволити собі найняти домашній персонал, а в інших немає грошей навіть на сніданки. Важливо навчити дитину розуміти, що хоч і зустрічають по одягу, проводжають все-таки по розуму.

Кишенькові гроші дітям служать не тільки, щоб використовувати їх як засіб для оплати проїзду в транспорті або покупки обіду. Ці, хоч і невеликі, суми грошей дозволяють батькам наочно навчити дитину правильно поводитися з грошима.