Не встигали українці оговтатися від негоди, як на Рівненщині наступає нова. Минулої ночі розгулявся сильний вітер. І хоч обійшлося без руйнувань - селяни з острахом чекають сюрпризів від природи. Адже збитки від липневого буревію підраховують і досі. Щоправда, латати знесені дахи та пошкодженні будівлі людям доводиться самотужки. Усі сили держава кинула на інші - більш постраждалі - західні регіони. Як живеться Рівненщині за два тижні після стихії – в сюжеті Юлії Василенко.

Про липневий буревій в господарстві бабусі Ганни нагадує новий шифер на хаті і на хліві. Та розвалені апартаменти чотирилапого сторожа Малюка.

Жінка проводить екскурсію понівеченим господарством. Каже, ремонтувати хату доведеться не тільки ззовні.

Самотня пенсіонерка на подолання стихії витратила всі заощадження. Щоправда, зекономила на шифері. Купувала не новий.

Утім бабусі Ганні ще пощастило – кажуть у сільраді. Як малозабезпечена вона може принаймні розраховувати на кілька тисяч допомоги від держави. Натомість власникам ЦЬОГО господарства збитки вже ніхто не відшкодує.

Гощанський район – один з тих, що найбільше постраждали від стихії. Липневий буревій знищив врожаї на семи тисячах гектарах землі. Іще на триста тисяч гривень пошкоджено майна. Утім з місцевих бюджетів відшкодували лише п’яту частину втрат– кажуть чиновники.

Допомогти усім селянам місцеве керівництво однаково не зможе. Від примх природи українське законодавство захищає далеко не всіх.

Грошей від уряду Рівне нщині однаково не вистачить. Обіцяні 20 мільйонів гривень можуть покрити збитки лише в одному Гощанському районі. Та й то тільки в агропромисловому комплексі. Приватному сектору узагалі не пощастило. Поратися з наслідками негоди звичайним селянам доведеться з власних кишень.