Є в нього, друзі, мітла і лопата. Ми на світанку спимо, а двірник Ще до зорі прокидатися звик. Першим стрічає він сонце у місті. Двір наш і вулиця — глянь, які чисті! Будеш на вулиці, біля будинку — Знаю: не кинеш ти навіть смітинку! (Марія Познанська)

Найперший комунальник двірник саме він на передовій у боротьбі зі сміттям, а головна його зброя мітла з совком.

На годиннику 6 ранку, а пані Ольга вже на ногах. Щодня жінка прокидається зі сходом сонця, аби прибирати прибудинкову територію. Рукавиці, гумові чоботи і теплий одяг в таку погоду надто необхідні. Мете і в день і ввечері ретельно оглядає кожен метр.

Стати двірником жінку змусило скорочення на роботі. Утім нині рівнянка не шкодує. Навпаки, радіє мешкає в будинку за яким доглядає, тому і роботу встигає виконати і відпочити. Не обходиться і без курйозів. Найчастіше розповідає двірник п'яна молодь дає волю голосу. У Рівному понад півтисячі двірників. Зарплатня не більше прожиткового мінімуму, вижити на 7 сотень не те що важко, майже неможливо зізнається їх керівництво. Але нічим допомогти не може. Лише звертається до рівнян поважати працю людей з мітлою та совком.