У деяких країнах у декретну відпустку прийнято йти не на тридцятому тижні вагітності, а в першому триместрі. Дійсно, в цей період багатьом жінкам стає важко працювати. Пізніше ситуацію ускладнює збільшений живіт. Чи не шкодять малюкові ті зусилля, які доводиться прикладати в цих випадках майбутній мамі?

Робота під час вагітності

Працювати протягом усього періоду вагітності, раніше піти у відпустку або звільнитися? Не поспішайте з рішенням. Для початку проконсультуйтеся у свого гінеколога: при небезпеці ускладнень вам, можливо, доведеться на якийсь час забути про роботу.

Якщо ж зі здоров'ям проблем немає і ви зважилися попрацювати, як говориться, до останнього, то вам слід підготуватися до певних труднощів:

по-перше, тепер вам доведеться уникати фізичних навантажень, нервових стресів, тривалого сидіння або стояння на місці;

по-друге, тепер вам протипоказана робота, пов'язана з сильною вібрацією, а також режим конвеєра;

по-третє, робочий день повинен бути не більше восьми годин, з обов'язковою перервою на відпочинок;

по-четверте, тепер вам вкрай не рекомендується робота, пов'язана з хімічними, токсичними, миючими речовинами.

Будьте готові до того, що керівництво може не піти вам назустріч, дізнавшись про ваше положення: деякі роботодавці, незважаючи на закон, намагаються всіляко позбутися «тягаря». Якщо таке трапиться, не опускайте руки - розберіться у своїх правах і сміливо захищайте їх.

Не слід погоджуватися навіть на дуже привабливі пропозиції взамін на ваше звільнення. Якщо роботодавець, який переслідує мету заощадити свої кошти, ризикне звільнити вагітну жінку - він буде покараний за законом.

pic

Користуйтеся трудовим кодексом

Якщо ваша робота доставляє вам не тільки радість, і ви думаєте про те, як забезпечити собі прийнятні умови, уважно вивчіть трудовий кодекс. Наприклад, в ньому говориться, що вагітній жінці не можна працювати більше восьми годин на день, виконувати понаднормові завдання і трудитися в нічний час.

Можливо, ви вирішите взяти позачергову відпустку, продовженням якого стане відпустка перед пологами.

Якщо ви пропрацювали достатній термін для того, щоб претендувати на таку схему, закон дозволяє вам зробити це, незалежно від бажання роботодавця. Більшість майбутніх мам воліє взяти відпустку в першому триместрі, коли багатьох жінок мучить ранній токсикоз. Найчастіше, в другому триместрі вони відчувають себе значно краще.

Права вагітної жінки на роботі

Більшість майбутніх мам знаходяться в повній впевненості, що, незважаючи на вагітність, без проблем зможуть справлятися з робочими обов'язками. Однак все може бути інакше. Якщо ви відчули, що не справляєтеся - не соромтеся. Поговоріть з керівництвом про зменшення обсягів роботи, відмовтеся від складних для вас обов'язків. Зараз інтереси вашого здоров'я повинні бути понад усе, а перевтомлюватися вам в цей період, м'яко кажучи, не рекомендується.