Звичайні методи дослідження не можуть довести, що товар зовсім не містить генно-модифікованих організмів. Про це «Газеті по-українськи» розповіли в Інституті клітинної біології та генетичної інженерії.

Науковці стверджують - система виявлення ГМО в Україні майже не розвинена. Вітчизняні лабораторії спроможні шукати лише найпоширеніші трансгени. Однак Міністерство охорони здоров'я України вже уклало перелік харчів, які перевірятимуть на вміст ГМО. До списку, нагадаю, потрапили соя, кукурудза, картопля, томати, кабачки, дині, цукровий буряк, ріпак, пшениця, соняшник та рис.

Товар із трансгенних продуктів чиновники пропонують маркувати позначкою ”Містить ГМО”. Але це лише на стадії обговорення. Тому продукти, які з'явилися в продажі і на упаковці яких є напис ”Без ГМО” – не більш, ніж рекламний хіт, або ж відверте обдурювання покупців – вважають вчені. І радять не надто вірити тому, що написано на упаковці.

Разом з тим Верховна Рада України має ще визначити допустиму концентрацію ГМО в харчах. В Європі та Росії продукт підлягає маркуванню, якщо в ньому понад 9 десятих відсотка ГМО. В Японії та Австралії цей показник сягає 5 процентів.