Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували у Рівному ряд «благодійних» заходів, націлених, здебільшого, на дитячу аудиторію. Подібні акції проводилися за підтримки різних політичних партій, проте всі вони супроводжувались безкоштовними частуваннями різними напоями, їжею, а окремі з них – вручали дітям подарунки. Ці дії, з боку кандидатів та партій, можна розмінювати як «виборчу благодійність».

18 жовтня у місті Рівне біля головної сцени Парку культури та відпочинку імені Тараса Шевченка мешканців міста пригощали кулішем. Ініціатором заходу виступила Аграрна партія України. Поблизу казана з кулішем був розташований намет політсили, а також стіл, звідки поширювали друковані агітаційні матеріали політичної партії.



pic

Цього ж дня у центрі Рівного на вулиці Майдан Незалежності було встановлено великий самовар чаю. Поряд була розміщена палатка Радикальної партії Олега Ляшка. Такого ж маркування були й паперові стаканчики, у яких подавали чай для рівнян.



pic

17 жовтня в районі Боярки міста Рівне (вул. Дубенська, 40,42,44) відбулося свято для дітей за підтримки кандидата у депутати до Рівне нської міської ради ВО «Громадський контроль» Романа Яворського. На місці, де проводилось свято, був розміщений банер кандидата та намет партії, звідки поширювали агітматеріали. Для дітей проводились різноманітні змагання, після чого дітям вручали подарунки (канцтовари, невеличкі іграшки тощо).



pic

15 жовтня у районі Рівного – Північний було проведене «Свято родини» за підтримки Миколи Орешко, кандидата у депутати до Рівне нської обласної ради від політичної партії «Конкретних справ». На святкування були запрошені гурт «Дуліби» та народний артист України Степан Гіга.

Для дітей була проведена вікторина, переможцям якої також були вручені подарунки.



pic

На думку ОПОРИ, такі дії кандидата можна охарактеризуватися, як «виборчу благодійність», що фактично є технологією матеріального стимулювання виборців з метою отримати додаткові електоральні переваги та формування позитивної думки про суб’єкта виборчого процесу.

Іншими словами «виборча благодійність» – це реалізація кандидатом чи політичною партією благодійних, соціальних та культурних ініціатив, у період виборчої кампанії. Зазвичай, такі ініціативи розпочинають реалізовувати на старті виборчої кампанії і завершуються одразу по її завершенню. «Виборча благодійність» може прямо застосовуватися до виборців, тоді такі дії будуть мати ознаки непрямого підкупу виборців так і стосуватися їх опосередковано. Зокрема, у випадках, коли кандидати намагаються через організацію гарного дозвілля для дітей здобути прихильність їхніх батьків – своїх виборців.

Громадянська мережа ОПОРА, нагадує, що згідно ч. 4 ст. 60 Закону «Про місцеві вибори» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошейчи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів(крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 % розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.