Експерти громадської організації "Слово і діло" провели моніторинг передвиборчих обіцянок кандидатів у мери Рівного та виявили їх ключові недоліки.

За словами голови ГО "Система народного контролю "Слово і Діло" Євгена Заїки, головна проблема аналізу обіцянок та декларацій кандидатів - у ЗУ «Про місцеві вироби» не зафіксовано обов'язковості подачі передвиборчої програми до територіальних виборчих комісій. Відповідно, складно моніторити обіцянки потенційних очільників міст, а потім і їх виконання.

Так, проаналізували передвиборчі програми Дмитра Якимця, Вікторії Шинкаренко, Олександра Лащука, Олексія Бучинського, Олексія Муляренка, Зураба Кантарії, та Володимира Хомка. Євген Заїка зауважив, що у чинного міського голови незафіксовано цілісної програми – «Володимир Хомко більше звітує про результати виконаної роботи, разом з тим він не забуває давати поточні обіцянки, оголошувати їх у пресі. Лунають заклики завершити ремонт «Авангарду» у 2016 році, стосовно виділення 1 мільйона гривень на велоінфраструктуру, впровадження Програми співфінансування капітальних ремонтів та Програми підтримки будинків, які не належать до ЖЕКів. Надання сім'ям загиблих учасників АТО квартир, благоустрій дворів та ремонт вулиць».

Активісти "Слова і Діла" виявили ряд спільних ознак у передвиборчих програмах рівненських кандидатів.

Зокрема, проблемою всіх кандидатів є часові рамки – у своїх деклараціях вони не вказують точні терміни виконання обіцянок.

Натомість усі кандидати пріоритетними ставлять питання міського транспорту, ЖКГ, залучення інвестицій.

Загалом передвиборчі декларації рівненських кандидатів характеризуються нечіткими, "розмитими" обіцянками. Так, всі кандидати говорять про енергозбереження та економію ресурсів. Олександр Лащук зробив акцент на антикорупційній діяльності, натомість мало говорить про благоустрій та інвестиції. За словами експертів, Зураб Кантарія у декларації більше говорить про загальне,але не пропонує чітких позицій (зокрема, активістів здивувала обіцянка - "муніципальна поліція буде не лише охороняти громадський порядок, але і протидіяти спалюванню листя", - що суперечить обов'язкам мера і не відповідає професійним обов'язкам поліції. За словами активістів, найбільш структурно обширною є програма Дмитра Якимця, в якій детально розписані пункти, в яких є і кількісне, і якісне вираження.

Віктор Гаврилюк - регіональний аналітик ГО "Слово і Діло" зауважив, що часто кандидати обіцяють робити те, що і так входить в обов'язки голови міста, або ж навпаки виходить за рамки його обов'язків. Тому експерти наголосили на тому, що виборці повинні звертати увагу на програмні обіцянки претендентів на крісло мера - чи вказують вони якісні та кількісні показники, на основі яких можна буде перевірити їх виконання.

pic