14 жовтня у селі Берестя Дубровицього району Рівненської області відбулось святкування Покрови Пресвятої Богородиці - храмового свята села Берестя. Свято проходило за підтримки кандидата у депутати до Дубровицької районної ради від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Лясковця Олексія Володимировича. Протягом дня проводились різні змагання, після яких переможцям було вручено грамоти та білі конверти, ймовірно з грошима,самим Лясковцем Олексієм.

Святкування проходило на території Берестівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. На початку урочистої частини, перед приміщенням школи виступили два кандидата від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність»: кандидат у депутати до Рівне нської обласної ради - Микола Лобчук та кандидат у депутати до Дубровицької районної ради Лясковець Олексій.

Після цього почали проводити різні змагання, серед яких: шаховий турнір, футбол за першість села Берестя, на швидкість розбирання і збирання АКМ, велопробіг 1500 м., караоке та українська народна гра «Кара». По завершенню змагань розпочалось нагородження переможців турнірів(серед них - неповнолітні, які не є виборцями)грамотою та білим конвертом, де ймовірно були гроші, який вручав сам кандидат. На конвертах був напис «За підтримки кандидата Лясковця Олексія».

Після початку вручення призів, до спостерігача ОПОРИ підійшов чоловік з проханням представитися, показати посвідчення й паспорт та пояснити, з якою метою проводиться зйомка. Представник ОПОРИ розповів, що є журналістом та готує репортаж. Потім чоловік наголосив, що саме цей момент знімати не потрібно (при врученні грамот та конвертів). Після цього, між спостерігачем ОПОРИ та чоловіком тривалий час відбувалася дискусія щодо проведення зйомки.

Після суперечки, спостерігач покинув територію школи та попрямував у сторону зупинки. За словами представника ОПОРИ, чоловік тривалий час йшов за ним. Проте, потім зник у невідомому напрямку.

Громадянська мережа ОПОРА вважає, що дії кандидата у депутати до Дубровицької районної ради від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Лясковця Олексія Володимировича можуть бути визнані як такі, що порушують Закон та мають ознаки прямого підкупу виборців. Так, згідно ч. 4 ст. 60 ЗУ «Про місцеві вибори» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 % розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг. Окрім того, нагадуємо, що за вчинення підкупу виборців передбачена кримінальна відповідальність.

Так, відповідно до ч. 3 ст. 160 ККУ здійснення передвиборної агітації (агітації референдуму) шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством), робіт, послуг – карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років. При цьому, під неправомірною вигодою слід розуміти кошти чи інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує 3 % розміру мінімальної заробітної плати.