Порушення зафіксували спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

7 жовтня у Рівному спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували друковану агітаційну продукції без необхідного маркування на дошках зовнішньої реклами, що розміщені на території Автовокзалу на вулиці Київській.

Серед агітації, що розміщена безпосередньо на платформах вокзалу, були банери «Блок Петра Порошенка «Солідарність» із закликом «Зберегти країну»,а також від ВО «Свобода» з лозунгами «Свободу захисникам Конституції» та «За мир на своїй, Богом даній землі». Поблизу автовокзалу розміщені біл-борд «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» з назвою «Тарифи встановлює громада, а не олігархи» та біл-борд кандидата на посаду міського голови Рівного Володимира Хомка із написом«Збережемо Рівне !».

Спостерігачі ОПОРИ зателефонували «102» та викликали міліцію. Спершу приїхав дільничний, який потім викликав слідчо-оперативну групу. В результаті, щодо зафіксованих порушень було написано заяву.

Окрім цього, 6 жовтня у селищі Володимирець представники ВО «Свобода» поширювали друковані агітаційні матеріали з палатки політичної партії. Поруч з палаткою був розміщений банер, на якому також не вказувались вихідні дані. Спостерігач ОПОРИ викликав міліцію, проте до моменту їх приїзду представники «Свободи» зібрали палатку, зняли банер та зникли. Однак, заяву в міліцію все ж було написано.

Варто зазначити, що на жодному з вищезгаданих матеріалів не було вказано вихідних даних, що є порушенням вимог законодавства. Згідно ч.2 ст. 56 ЗУ «Про місцеві вибори» друкований матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

Виготовлення чи замовлення таких матеріалів карається накладенням штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян, і на посадових осіб –від 50до 70 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Розповсюдження (рознесення, роздавання, вивішування) під час виборчого процесу таких матеріалів тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподаткованих мінімумів доходів громадян, і на посадових осіб двадцяти до тридцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян(ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Зважаючи на те, що жоден з агітаційних матеріалів не містив відповідних відомостей, це дає підстави вважати, що відповідні агітаційні матеріали були виготовлені не з виборчого фонду. Зазначимо, що ч. 6 ст.54 Закону передбачає здійснення передвиборної агітації виключно за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для агітації коштів з інших джерел забороняється.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що продовжуватиме виявляти друковані агітаційні матеріали, яківиготовлені та розміщені з порушенням норм виборчого законодавства. Також організація закликає усіх суб’єктів виборчого процесу під час ведення власної передвиборчої агітації неухильно дотримуватися норм законодавства, а правоохоронні органи – об’єктивно та неупереджено реагувати на всі випадки таких порушень.

Інформацію надали представники Громадянської мережі ОПОРА.

pic

pic

pic