На сьогоднішній день, мабуть, уже ніхто, ніколи і ні за що не візьметься сперечатися з тим, що куріння неймовірно шкідливе для будь-якої молодої жінки. Проте, коли ця сама жінка ще й перебуває у стані вагітності - шкода або збиток для її організму незрівнянно зростає. Погодьтеся, адже найбільше від такої неприємної звички попихтіти сигареткою страждають ще ненароджені діти цієї жінки.

Пасивне куріння під час вагітності

Кинути палити під час вагітності для багатьох жінок виявляється непростим завданням. Це насправді важко зробити, незважаючи на гадану очевидність: адже все заради найдорожчої людини на світі! Але ще складніше змусити кинути палити свого чоловіка або інших членів сім'ї, які проживають разом з вами. А зробити це було б дуже непогано. Медики переконані: пасивне куріння при вагітності виразно небезпечно для майбутньої дитини і його матері. За деякими даними, активний курець під час затягування вдихає близько 20% отруйних речовин сигаретного диму, а інші 80% "призначаються" для тих, хто стоїть поряд. Адже активний курець вдихає канцерогени і мутагени через фільтр, а пасивний - без всякого попереднього очищення... Але, ймовірно, такі дані дещо спрощені, адже значна частина диму розсіюється навколо, та й зовсім необов'язково "ловити" цей дим цілком.



pic

Пасивне куріння збільшує всі можливі ризики при вагітності - розвитку патологій і аномалій, передчасних пологів, внутрішньоутробну загибель плоду, викидня, затримки в розвитку, недостатності маси тіла у дитини, схильності до захворювань органів дихальної системи, вад серця, цукрового діабету, лейкемії, недорозвинення внутрішніх органів та інші. Приміром, ризик розвитку вроджених дефектів у немовляти при пасивному курінні підвищується на 13%, а ймовірність народити мертвого малюка - на 23%! Пасивне куріння при вагітності тим більше шкідливо, чим довше жінка перебуває в зоні дії вторинного сигаретного диму, особливо якщо вона знаходиться в закритому приміщенні. За годину такого пасивного куріння майбутня мама вдихає стільки отруйних речовин, скільки отримує активний курець після викурювання однієї сигарети.

На сьогоднішній день побутує загальна думка, що терміново кидати курити відразу ж як тільки настала вагітність жінці не можна - очищення організму може проходити і через плід, що для нього може бути ще гірше. А от лікарі в таких випадках все ж радять звести загальну кількість викурених вами за день сигарет до якогось певного мінімуму. Проте ж останні дослідження вчених повністю довели, що все це, на жаль, не може призводити до зниження нікотину накопиченого в організмі самої жінки. Крім цього, існує зовсім різна інформація і з приводу питань, на якому саме терміні жіноче куріння буде наносити найбільшої шкоди майбутньому малюкові. І в цьому контексті цілком можливо було б сказати тільки лише одне: куріння в будь-якому його виді вкрай шкідливе і так само вкрай небезпечне як для вас, так і для вашої майбутньої дитини! Причому не залежно від терміну вагітності або від якихось інших факторів, будь-яка любляча адекватна і турботлива матуся, просто зобов'язана цілком і повністю відмовитися від цієї поганої звички!



pic

Так що ж все-таки робити, якщо ви до якогось моменту не знали, що вагітність вже настала, і продовжували щодня курити? Вам однозначно не варто одразу впадати у відчай. Повірте - кинути, звичайно ж, ніколи не пізно, і в будь-якому разі це піде вам на користь. Останні дослідження показали, що вагітні жінки, які терміново перестали курити на перших місяцях вагітності, реально зменшили свої ризики народити хвору неповноцінну дитину до абсолютного мінімуму. Причому відмова від куріння, навіть на останньому місяці або триместрі, загалом, на будь-якому терміні вагітності, цілком може дуже істотно допомогти вашій дитині отримувати постійно достатню кількість кисню, а відповідно - харчування і корисних мікроелементів та вітамінів.

Важко засуджувати жінку, яка пристрастилася до сигарет. Найчастіше обставини складаються таким чином, що не хочеться відмовляти собі в дрібній розраді - викурити сигаретку. Але коли на терезах здоров'я дитини, куріння під час вагітності слід припинити або звести щоденну дозу нікотину до мінімуму.