Вагітність - це довгоочікуваний і особливий період у житті кожної жінки. Під час виношування дитини з нею відбуваються разючі зміни, причому це проявляється не тільки зовні, але і на внутрішньому рівні. Зокрема спостерігаються сильні трансформації, які носять гормональний характер, вони теж, в свою чергу, і впливають на силу тиску крові, яку вони надають на судинні стінки.

Часто на початку вагітності тиск у жінки знижений, хоча це вважається нормою. До того ж низький тиск у випадку з конкретною жінкою в положенні може бути нормою. І все ж є певний рівень низького тиску, за межами якого жінці і майбутньому малюкові, а також в цілому процесу пологів може загрожувати величезна небезпека. Саме тому вагітні, схильні до виникнення зниженого тиску, перебувають під пильним і невсипущим наглядом лікарів та акушерів.

Причини зниженого тиску

Під час вагітності вся внутрішня робота організму спрямована на те, щоб забезпечити плоду нормальні умови для розвитку. Гормональна перебудова організму починається з самого моменту зачаття.

Важливо враховувати, що період вагітності - це стресова ситуація для будь-якої жінки. Вже це може стати причинами зниженого тиску. Коли тиск падає різко і сильно, це може призвести до великих проблем. Плацента - це орган, який під час вагітності відповідає за доступ кисню дитині, за надходження необхідних речовин від матері. Якщо тиск знижений, кровообіг сповільнюється, в судинах з'являються тромби, які перешкоджають зв'язку дитини і матері, отже, дитина не отримує належної кількості речовин. Якщо організм матері відчуває брак заліза і білка, дитина відчуває нестачу кисню. У крайніх випадках це може привести до стану кисневого голодування плоду і уповільнення зростання його організму. Сильно знижений тиск може викликати викидень або передчасні пологи, тому матерям настійно радять обстежитися у лікаря і стежити за своїм здоров'ям і розвитком майбутньої дитини.



pic

Ознаки і симптоми зниженого тиску

Основні неприємні симптоми при зниженому тиску провокуються порушеним кровообігом в судинах мозку. Може відчуватися пульсуючий біль у скронях, іноді в потиличній області. Також ймовірне виникнення і болю іншої локалізації (тяжкість в скроневій області і больові відчуття в області чола). Біль має постійний, тупий характер, а на додаток до них може з'явитися блювота або нудота.

Багато людей зі зниженим тиском відзначають значне погіршення самопочуття під час магнітних бур і при зміні погоди. Досить часто (особливо при різкому підйомі з ліжка) у гіпотоніків виникає потемніння в очах і паморочиться голова. У певних випадках буває навіть непритомність, але такі випадки досить рідкісні.

Часто зустрічається швидка стомлюваність або слабкість. Працездатність у людей з низьким тиском помітно падає під кінець робочого дня. З'являються скарги на неуважність і погіршення пам'яті. У зв'язку з уповільненням течії крові життєва активність організму зменшується, в результаті чого у гіпотоніків спостерігається схильність до депресій, нерідко вони емоційно нестійкі, дратівливі, схильні до перепадів настрою.

Внаслідок зниженого тонусу судин з'являються деякі відхилення і в роботі серця, що може спричинити за собою больові відчуття в області серця. Ці відчуття з'являються на постійній основі і можуть супроводжуватися серцебиттям, яке не пов'язане з нервовим або фізичним навантаженням.

Гіпотоніки постійно відчувають нестачу повітря (особливо під час фізичного навантаження) і часто позіхають.

Також для людей з низьким тиском характерно оніміння і похолодання ніг і рук, вони відрізняються підвищеною чутливістю до холоду та спеки.



pic

Що робити у випадку низького тиску при вагітності?

При появі такого стану важливо, насамперед, звернутися до лікаря. Категорично протипоказано приймати будь-які спеціально призначені для цього лікарські засоби, та й ще призначати їх собі самим, адже вони можуть крім підвищення рівня артеріального тиску, підвищити тонус матки. Також не варто захоплюватися засобами народної медицини, зокрема фітотерапією, невідомо, чим вони закінчаться конкретно для вас. Тому рекомендується скористатися простими, а найголовніше, безпечними, засобами підняття показника АТ (артеріального тиску). До них можна віднести солодку каву або чай з лимоном, томатний сік, зелень петрушки, шоколад. Але перед тим, як почати що-небудь робити, навіть у даному випадку, необхідна консультація лікаря.

Крім цих підручних засобів, необхідно оптимізувати режим дня, налагодити повноцінний сон, включаючи денний (не менше десяти годин протягом доби, це дуже важливо), збалансувати харчування, збільшити рухову активність, наскільки дозволяють терміни вагітності, а також не менше двох-трьох годин на день здійснювати прогулянки на свіжому повітрі. Щодо харчування слід зазначити, що в раціоні вагітної з низьким тиском повинні в достатку бути присутніми білкові продукти. Крім того, кількість прийомів їжі протягом дня має бути не менше шести, але дуже маленькими порціями.

Уникнути запаморочення та блювоти при різкому підйомі після нічного сну, про які згадували вище, допоможе такий профілактичний прийом: перш ніж встати з ліжка, вранці, натщесерце потрібно з'їсти яблуко (ківі) або крекери (не солоні).

Зазвичай при зниженому тиску жінку в положенні одночасно спостерігають два фахівці - гінеколог і кардіолог. У разі гострої необхідності терапію здійснюють у стаціонарі. Даний стан під час виношування вагітності вимагає обов'язкової медикаментозної терапії, якщо він протікає з одночасним погіршенням стану і загального самопочуття жінки, а також стражданнями плода, що підтверджено дослідженнями і аналізами.

У разі знижених показників артеріального тиску жінці в положенні обов'язково слід ходити на всі призначені гінекологом УЗД. Ця процедура допоможе виявити, в разі наявності, відставання в рості і розвитку плода.

Повноцінний відпочинок, щоденні прогулянки на свіжому повітрі, спеціальна гімнастика і правильне харчування допоможуть вам зберегти хороше самопочуття на весь час вагітності. Особливо корисними стануть для підтримки тонусу в організмі водні процедури.

І найголовніше - це позитивний настрій.