20 вересня у селищі Оржів, що на Рівненщині, під час святкування «Свята лісу» потенційним суб’єктом виборчого процесу політичною партією «Об’єднанням «Самопоміч», було поширено матеріали, що мають ознаки передвиборчої агітації.

Під час урочистої частини свята представники «Самопомочі» роздали для населення брендові кульки, та друковані матеріали: газети, календарики та листівки про діяльність партії (безкоштовна юридична консультація, правовий лікбез, допомога дітям). На продукції були заклики «Візьми й зроби!», «Обирай свідомо!» та «Збережемо ліс для наших дітей!». Всі листівки містили візуальне зображення символіки партії.



pic

pic

pic

Такі дії зі сторони потенційного суб’єкту виборчого процесу мають ознаки передвиборної агітації, яка відбувається до моменту реєстрації партії як суб’єкта виборчого процесу. Відповідно до ст. 54 Закону України «Про місце вибори» передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати або не голосувати за кандидатів. Право вести передвиборну агітацію мають місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, а також кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, зареєстровані відповідною ТВК для участі у місцевих виборах. Кандидати, які офіційно не зареєстровані, не мають право здійснювати передвиборну агітацію.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що відповідно ч. 2 ст.54 ЗУ «Про місцеві вибори», місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів. Передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення встановлених у цій статті строків забороняється.



pic

Щодо листівки, де зазначено надання політичною партією безкоштовної юридичної консультації, то ОПОРА нагадує, що до реєстрації політичної партії для участі у місцевих виборах довести, що такі дії є неправомірними – неможливо. Однак, після офіційної реєстрації політичної партії такі дії матимуть ознаки підкупу виборців. Згідно до ч. 4 ст. 60 Закону «Про місцеві вибори»забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 % розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Про це повідомили у Громадянській мережі ОПОРА