Народні рецепти в медицині - це століттями перевірені кращі методи лікування, засновані на рослинній сировині, простому способі приготування в домашніх умовах і повній відсутності чужорідних хімічних речовин. Найдосвідченіші лікарі включають лікування гаймориту народними засобами в комплекс терапевтичних заходів.

Чим відрізняється нежить від гаймориту?

Якщо у вас тече з носа, сльозяться очі, турбує чхання - це симптоми нежитю.

Коли ніс абсолютно закладений, висякатися не вдається, втрачено нюх, голос став гугнявим, обличчя набрякає, головні болі посилюються при нахилі вперед, боляче натиснути в надбрівній області і під очима - то вже з'явилися симптоми гаймориту. Потрібно терміново вживати заходів для лікування гаймориту, оскільки запалення в гайморових пазухах швидко переходить у хронічний процес.

Механізм дії засобів народної медицини

За допомогою давніх народних ліків можна відновити всі ланки, порушені запальним процесом, позбутися симптомів гаймориту, провести повноцінне лікування:

- активізувати загальний імунітет і місцеві захисні сили;

- зняти набряклість носових ходів шляхом судинозвужуючої дії;

- викликати підвищену секрецію і розрідження слизу для поліпшення відтоку;

- очистити носові ходи від слизу, гною і мікробів.

Форми, в яких застосовуються народні засоби від гаймориту: відвари, настоянки, сік рослин, мазі, ефірні олії.

Народні методи лікування гаймориту: закапування крапель в ніс, прийом всередину цілющого відвару, промивання носа лікарськими травами і маслами, інгаляції, компрес і лікування турундами зі спеціальними засобами.

Засоби для прийому всередину

Для боротьби з хронічним гайморитом необхідно стимулювати загальні захисні сили організму, забезпечити його вітамінами і мінеральними речовинами, достатньою кількістю білка. Рекомендується приймати більше овочів і фруктів, тимчасово відмовитися від молока і молочних продуктів (вважається, що вони сприяють утворенню та виділенню слизу).

Компот з плодів шипшини, глоду, яблук підвищить рівень вітаміну C, зміцнить судини. Журавлина вважається королевою вітамінів, корисно з'їдати по півсклянки ягоди в день. Під впливом дієтичного лікування симптоми гаймориту поступово пом'якшуються. Трав'яні чаї з медом замість цукру замінять молоко і нададуть загальну тонізуючу та протизапальну дію.

Заварювати трави потрібно, як чай: одну чайну ложку сухої трави на склянку окропу. Лікарі радять використовувати квіти календули, ромашки, материнку, мелісу відразу, як з'являться симптоми гаймориту. Для приготування чудодійного відвару потрібно зібрати збір з ромашки, шавлії, звіробою, деревію і лаванди. Три столові ложки суміші заварюють на два літри окропу. Рекомендовано пити по ½ склянки 5-6 разів на день. А на ніч нагріти відвар і використовувати для інгаляцій.

Відвари для полоскання і закапування носа

Відвар для крапель готують з соку алое, каланхое, буряка, моркви, цибулі, часнику і меду. Для проведення процедури полоскання носа або «назального душа» використовують відвари трав і квітів (ромашки, календули, подорожника, звіробою), морську сіль, кип'ячену воду з додаванням соку цибулі, часнику, буряків.

Масло для змазування носових ходів і турунд

Застосовується обліпихове, ментолове, лаврове масла. Їх можна закапати в ніс, змастити слизову або поставити турунди.

Змішати порошок прополісу з рослинним маслом, нагріти і застосовувати у вигляді турунд.



pic

Відвари для компресів і турунд

У старовинних книгах в розділі "Як вилікувати гайморит народними засобами" багато уваги приділяється лікуванню лавровим листом: три пачки листя лавра потовкти дрібно, залити 0,5 л води і поварити десять хвилин. В отриманому теплому розчині змочити серветку і накласти на область перенісся, лоба і носа. Укрити теплою тканиною. Коли компрес охолоне, змінити серветку. Процедура рекомендується перед сном. Курс - 7 днів.

Теплий компрес з концентрованим розчином солі (одна ложка на склянку окропу) накладається аналогічним чином.

Відома своїми цілющими властивостями чорна редька використовується при симптомах гаймориту у вигляді натертої кашки, прикладається до місця проекції гайморових пазух. Курс лікування - десять днів.

До чорної редьки можна додати чайну ложку меду, дія посилюється.

Декілька разів на день можна вставляти в носові ходи маленькі ватні тампони (турунди), змочені відваром лаврового листа.

Турунди з кашкою часнику радять помістити в носові ходи спочатку на 7-8 хвилин, після перерви на 3-4 хвилини.

Подразнення слизової викликає чхання і очищає ніс.

Засоби для інгаляцій

При лікуванні в домашніх умовах слід гарненько накритися з головою банним рушником і подихати 10-15 хвилин.

Дихати 2-3 рази на день над натертими цибулею або хріном.

Парові інгаляції над картоплею, звареною "у мундирі".

У каструлю з киплячою водою додати половину чайної ложки прополісу, відзначається сильна пом'якшувальна і розріджуюча дія.

Натирання

Шкіру над гайморовими пазухами натерти часником. Якщо виникне подразнення, попередньо змастити кремом.

Ментолове масло для лікування радять втирати в шкіру чола, надбрів'я, перенісся і під очницями. Має судинозвужувальну властивість, знімає біль.

Прогрівання

Зварене круто яйце загорнути у декілька шарів серветки і прикладати до носа, під очі. У міру остигання знімати серветку.

Повторити два-три рази на день.

Розтопити парафінову свічку, теплий парафін наносити пензликом на область гайморових пазух шар за шаром поки він не стане досить щільним. Накрити целофаном, потім теплою тканиною. На курс провести десять прогрівань.

Вдихання лікарських речовин

Для усунення закладеності носа радять бризнути на гарячу сковорідку оцтом і 3-5 хвилин вдихати пари, симптом на деякий час зникне.

Пересмажити шкоринку хліба і подихати димом, це повертає втрачений нюх при хронічному гаймориті.

Тривало вдихати запах ялицевої олії, евкаліпта. Вміщені в них фітонциди володіють властивістю знищувати бактерії.



pic

Народний спосіб масажу

Рекомендується кісточками пальців простукати область надбровий і з обох сторін носа, це допоможе відновити дихання.

Інші методи

Для лікування хронічного гаймориту радять щодня по півгодини жувати бджолиний віск. Він містить прополіс і є хорошим протизапальним засобом. Крім того, вважається, що жування масажує носові пазухи при хронічному гаймориті.

Безліч народних засобів і методів лікування хронічного гаймориту говорить про їх часте успішне застосування. При бажанні можна підібрати і використовувати в домашніх умовах свій улюблений засіб.

Дуже важливо знати, як лікувати гайморит в домашніх умовах, щоб не допустити розвиток захворювання до гострої або хронічної форми. Відсутність необхідного лікування при гаймориті може становити серйозну загрозу здоров'ю людей.

Не намагайтеся лікувати гайморит в домашніх умовах гострої стадії за допомогою народних засобів, не звертаючись до лікаря. Наприклад, прогрівання гайморових пазух у момент загострення захворювання посилить загострення і скупчення гною, що призведе до неминучого хірургічного втручання.

Будьте здорові!



pic