Вагітна жінка - це жінка, яка готується стати матір'ю, а не хвора, якій протипоказано рухатися і займатися фізичними вправами і працею. Адже без фізичного навантаження м'язи швидко атрофуються, а тіло перестає бути гнучким. Те, що жінка намагається рухатися якомога менше, зрозуміло - вона боїться нашкодити дитині. Але чи справді нашкодять легкі гімнастичні вправи плоду? При вагітності без ускладнень лікарі навіть радять майбутнім мамам займатися спеціальними вправами, адже це може принести користь не тільки їм, але і майбутньому малюкові.

БЕЗПЕЧНІ ФІЗИЧНІ ВПРАВИ ДЛЯ ВАГІТНИХ ЖІНОК

Вправи для вагітних - чи потрібні вони і наскільки безпечні? Більшість майбутніх мам не хочуть запускати себе на час виношування дитини і мріють зберегти гарну фігуру після пологів. Все це цілком реально, якщо не набирати зайву вагу, а також тримати свої м'язи в тонусі за допомогою комплексу нескладних вправ. Які навантаження і види вправ допускаються для виконання вагітними, яка їхня користь, і які існують протипоказання для гімнастики?

Існують 4 рекомендації, яких слід дотримуватися майбутнім мамам-спортсменкам.

Слід уникати вправ на прес і бігу.

Пульс при фізичних навантаженнях не повинен бути вище 150 ударів на хвилину.

Найефективніші види фізичних навантажень - аеробіка і плавання.

Серед найдоступніших вправ - звичайна ходьба, прогулянки на свіжому повітрі.



pic

Яка користь від фізичних вправ?

Мускулатура у жінок розвинена набагато менше, ніж у чоловіків. Навіть внутрішні органи у жінок менші та слабші, наприклад, не такі великі серце та легені. У той же час жінка більш "знервована" і схильна до стресів, ніж чоловік, а це має негативні наслідки не тільки для психіки, але і для організму. Це - перші причини, чому жінка повинна робити вправи, особливо, коли вона виношує малюка. Для того, щоб він успішно з'явився на світ, потрібно мати міцний м'язово-зв'язковий апарат тазової області і промежини, чого вдається досягти завдяки фізичним навантаженням. Також завдяки ним можна зробити сильнішими м'язи черевного преса і тазового дна, а це допоможе уникнути "відвисання" і в'ялості живота після пологів та запобігти хвороби внутрішніх органів. Помічено, що при заняттях фізкультурою значно рідше розширюються вени на ногах, з'являються набряки на кісточках. А кому сподобаються розтяжки на шкірі живота та стегон? Але вони навряд чи з'являться, якщо ви займаєтеся фізкультурою. Ваше тіло буде практично таким же, як і до пологів, а, може, і гарніше.

Крім того, важливий аргументом є те, що дослідження в галузі медицини показали: вагітним можна вкоротити тривалість пологів на більш ніж 5:00, і зменшити ризик будь-яких ускладнень при пологах та після, якщо вони будуть займатися гімнастикою.



pic

Які є вправи для вагітних? Перед тим як самостійно займатися вдома гімнастикою для вагітних, ви повинні проконсультуватися у лікарів чи корисні і не протипоказані вам ці вправи. Обов'язково отримайте консультацію і дозвіл свого лікаря. Вправи для вагітних є найрізноманітніші. Є універсальні, а є спеціальні. Є такі, які можна робити вдома, лежачи на підлозі, а є такі, які роблять тільки під наглядом фахівця. Є цілі комплекси вправ, схожих між собою, які належать, скажімо, одному стилю. Наприклад, аеробіка. Заняття аеробікою стимулює роботу серця і легенів, м'язів та суглобів. Те, що організм, завдяки цим заняттям, починає використовувати більше кисню, дуже корисно для матері і дитини. Аеробіка також покращує кровообіг, а це дає свій позитивний ефект: до плоду надходить більше поживних речовин, це також зменшує ризик появи варикозних вен. Вагітні як ніхто знають, що плід, який вони носять, - це додатковий і досить нелегкий "вантажик". Аеробіка дозволяє стати сильнішою і підвищити свій м'язовий тонус, а це запобігає або зменшує біль хребта, "допомагає" переносити додаткове навантаження. Пологи проходять легше. Іноді матері потрібно проявити терпіння і витримку для того, щоб малюк з'явився на світ. Завдяки тому, що м'язи працюють і звикли до напруги, збільшується елементарна витримка, що дозволяє легше перенести пологи. Спалюються зайві калорії. Усі бояться зайвих кілограмів та аеробіка допомагає позбутися них. Але в цьому випадку з обережності все-таки потрібно дотримуватися додаткової дієти, багатої вітамінами, без загрози набрати зайву вагу.

Правила виконання вправ. Протипоказання

Як би дивно це не звучало, але навіть виконуючи нескладні вправи, потрібно дотримуватися деяких правил. Наприклад, виконувати вправи потрібно тільки у вільному спортивному одязі, який "дихає" (з натуральних тканин). Під час вагітності протипоказані стрибки, скачки, активні рухи для ніг. Не можна качати нижній прес. Вправи можна робити на голодний шлунок, і відразу після їжі також. Приміщення, де будете займатися фізкультурою, повинно бути просторим і провітреним, але протяги влаштовувати не можна ні в якому разі. Якщо ж ви помітили у себе підвищення температури тіла або зміни артеріального тиску, або якщо просто відчули себе недобре, припиніть вправи і обов'язково зверніться до свого лікаря.

Бажаю вам відмінного самопочуття!