Більшість молодих людей не збираються зупинятися на народженні однієї дитини, адже малюкові обов'язково потрібен братик або сестричка. Однак далеко не всі жінки, згадуючи перші пологи, готові на другу вагітність і другі пологи.

Хтось може подумати, що якщо у жінки друга вагітність, вона вже досвідчена, все знає і нічого не боїться. Але в реальності, страшно і важко не менше ніж у перший раз, і є достатньо багато міфів про це, частина з яких правда, частина - ні. Існує поширена думка, що другий досвід легше першого, але треба відразу сказати, це - тільки міф. Можливо, легше психологічно, бо такий-сякий досвід вже є, однак передумов для ускладнень і неприємностей при цьому буває більше.

Звичайно, у вас так само буде токсикоз, і ваше тіло зміниться ще більше, ніж минулої вагітності. Але про все по порядку.

Якщо ви виношуєте другу дитину, то цього разу ви будете набагато більше втомлюватися, адже турбота про першу дитину буде забирати багато сил і енергії, часу на себе майже не залишиться. В результаті можливий біль у тазостегнових суглобах. Тому ставтеся до себе трохи уважніше, стежте за поставою і вночі спіть на боці.

Свою другу вагітність ви помітите набагато раніше, ніж першу. Через розтягнуті стінки матки живіт почне рости трохи раніше, ніж минулого разу. Друга вагітність ускладнюється ще тим, що існує ризик набрати ще більше зайвих кілограмів. Все це може призвести до підвищеного кров'яного тиску і діабету при вагітності.



pic

Якщо ви трохи призабули вправи, які треба знати майбутнім матерям, то обов'язково запишіться на спеціальні курси. Також стежте за новинками в медицині і техніці для дітей, це допоможе вам зробити чимало цікавих відкриттів для себе під час вагітності.

Що стосується пологів, то ви вже знаєте, що в цій справі все індивідуально - і стосовно тривалості пологів, і їх тяжкості. Але час пологів при другій вагітності за статистикою набагато менший, ніж при народженні малюка вперше. Справа в тому, що шийка матки розширюється приблизно на півтора сантиметра за годину. Такі дані актуальні лише в тому випадку, якщо ви народжували вперше без допомоги кесаревого розтину. У порівнянні з першою вагітністю неприємний біль ви будете відчувати вже після пологів. Сильні маткові скорочення можуть відчуватися до такої міри, що вам будуть потрібні болезаспокійливі медикаменти.

Радість появи дитини відшкодовує всі випробування, які довелося подолати. Маленькі очі малятка, щастя вашого чоловіка - все це зробить вас подвійно щасливою. Адже бути матір'ю двох і більше дітей - не тільки серйозна соціальна місія, а ваша радість на все життя.