13 вересня у Здолбунові відсвяткували День міста. Окремі політичні партії та кандидати потенційні суб’єкті виборчого процесу використали це свято у власних агітаційних цілях.

Під час офіційної частини заходу, на центральній площі міста були встановлені агітаційні намети Радикальної партії Олега Ляшка та Аграрної партії у наметі якої поширювали партійні газети. З намету Радикальної партії роздавали кукурудзяні палички та партійну літературу. Біля намету всім бажаючим розливали чай у брендованих паперових стаканчиках Радикальної партії. Також на святкуванні було близько десяти прапорів Радикальної партії. З Днем міста здолбунівчан зі сцени привітав народний депутат України, член фракції Радикальної партії Ігор Мосійчук.

В міському Гідропарку були встановлені намети партії «Народний контроль» та ВО «Батьківщина». У наметах «Народного контролю» роздавали партійні газети, а у наметах ВО «Батьківщина» збирали кошти на потреби воїнів АТО та продавали домашню випічку. Кошти від продажу якої обіцяли також витратити на потреби військових.

Окрім цього, ведуча заходу зі сцени була висловлена подяку за відремонтований БТР працівниками відновлювального поїзду Рівне нської дирекції залізничних перевезень та особисто його начальнику Олегу Бабію. Ведуча зазначила, що Олег Бабій є головою районної організації партії «Відродження».

Відремонтований БТР презентували на центральній площі, де відбувалося урочисте святкування. До БТРу, окрім державного прапору був прикріплений прапор політичної партії «Відродження».

Такі дії зі сторони потенційних суб’єктів виборчого процесу мають ознаки передвиборної агітації, яка відбувається з порушенням визначених у виборчому законодавстві строків. Так, відповідно до ст. 54 Закону України «Про місце вибори» передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за кандидатів. Право вести передвиборну агітацію мають місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, а також кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, зареєстровані відповідною ТВК для участі у місцевих виборах. Кандидати, які офіційно не зареєстровані не мають право здійснювати передвиборну агітацію.

Згідно ч. 2 ст.54 ЗУ «Про місцеві вибори», місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів. Передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення встановлених у цій статті строків забороняється.

Про це повідомила прес-служба ГО "Опора".