Зокрема, відомий гетьман не народився в селі Мазепинці, як вважалося раніше. До таких висновків дійшли засновники проекту "Гетьман". Столичні науковці детально дослідили невідомі факти з життя Івана Мазепи та видали книгу. Її офіційно презентували в Рівному.

Проект "Гетьман" столичні науковці почали готувати ще декілька років тому. Вони зібрали всі невідомі факти з життя Івана Мазепи, дослідили деякі аспекти його біографії та видали про це книгу. Вона стала першим ґрунтовним науково - політичним виданням про цю відому українську постать.Рівне нське об'єднання "Просвіта" вирішило й у себе презентувати такий проект.

Книга складається з двох томів. Перший описує біографію гетьмана, другий осмислює його діяння. Вийшла накладом у 2000 тисячі примірників. Розповідає не лише про Мазепу, а й про шведських, польських та французьких королів і доповнюється раніше невідомими ілюстраціями.

Аби написати ґрунтовну книгу про Івана Мазепу, столичні науковці навіть організували археологічну експедицію до села Мазепинці, яке вважається батьківщиною гетьмана. І виявили, що це село ніякого відношення до гетьмана немає.

Досліджувати й далі життя Івана Мазепи поки немає коштів, кажуть автори книги, але додають, ставити крапку в діяннях українського полководця поки рано.