Багато жінок, дізнавшись про своє «цікаве положення», поспішають виключити зі свого раціону максимум звичних страв і продуктів з побоювання, що вони можуть пошкодити майбутній дитині. Настання вагітності - це ще не привід для відмови від звичного харчування. Будь-яке різка зміна харчових звичок позначається на обміні речовин. Тому суворі обмежувальні дієти під час вагітності та годування груддю в більшості випадків не завжди виправдані.

Дуже часто ті чи інші продукти виключаються абсолютно невмотивовано, просто для перестраховки.

Головне - без консервантів

Насправді в дієті для вагітних абсолютних заборон не так вже й багато. Це продукти, що містять консерванти, - промислові м'ясні та рибні консерви з тривалим терміном зберігання. Ті, на яких написано «без консервантів», їсти можна. З тієї ж причини, через наявність консервантів, потрібно уникати і солодкої газованої води. Під забороною також шоколад, копчені ковбаси - салямі, сервелат, дуже міцну чорну каву і чай та незбиране коров'яче молоко.

Обережно, молоко!

Заборона на незбиране молоко більше стосується годуючих матусь, хоча і під час вагітності його краще не пити. Воно містить занадто багато алергенного білка. І не важливо, яку воно має жирність - 3,5% або 0,5%.

Будь-яке молоко, наявне у продажу, цільне. Але на молоці можна готувати, додавати його в каву або чай, пити після кип'ятіння. Крім того, кисломолочні продукти, сметана, сир, йогурти, кефір легко заповнять потребу в молоці.



pic

Можна, але «по чуть-чуть»

Консерви без консервантів - домашні, овочеві, ікру риб, варто вживати з обережністю, потроху. Солодощі в розумних межах не протипоказані. Червоні або екзотичні фрукти і соки з них теж краще під час вагітності віднести до розряду делікатесів.

Так - цитрусовим!

Любителькам апельсинів, мандаринів і грейпфрутів немає ніякого сенсу їх виключати. Їсти можна все, хіба що тільки не по кілограму в день.

Якщо смажене і жирне під забороною

Коли вагітним забороняють їсти смажене, жирне і гостре, то це зовсім не означає, що треба переходити на відварну прісну їжу. Досить просто недосмажувати м'ясо, рибу чи картоплю до грубої кірки і не зловживати чіпсами. З'їжте замість сала шинку, а аджику замініть гірчицею.

Скільки пити

Питний режим не повинен бути надто суворим. Пийте рідини стільки, скільки ви звикли пити. Якщо, звичайно, немає особливих, мотивованих медичних протипоказань. А ось годуючим мамам взагалі не слід обмежувати себе в питті. І обов'язково випивати склянку води, компоту, чаю з молоком, соку за 30 хвилин до і через півгодини після годування.



pic

Антицелюлітна дієта

У період вагітності зростає небезпека появи целюліту, особливо при спадковій схильності до нього. Тому харчування повинно бути хоча і повноцінним, але антицелюлітним.

Скоротіть споживання смажених страв, жирного м'яса і сирів, ковбас, паштетів, солінь, маринадів, калорійних кондитерських виробів, особливо з кремом.

Птицю готуйте без шкіри.

Уникайте замінників їжі з барвниками, ароматизаторами і імітаторами смаку.

Хліб краще їсти з борошна грубого помелу.

Молочні продукти - нежирні, рибу, птицю і м'ясо - без соусів.

Корисні сирі овочі, особливо салат і капуста, зелень, фрукти, зерновий хліб, каші на воді, риба, морепродукти, рослинні олії.

Під час вагітності можна приймати холодний і контрастний душ, робити легкий щадний масаж, користуватися антицелюлітними кремами. А ось антицелюлітні пояса і штани для схуднення носити не варто навіть на ранніх термінах - ну навіщо малюкові пріти в одязі з ефектом сауни? І не поспішайте відразу після пологів починати худнути. У перший рік після народження дитини організм ще не отямився - триває його ендокринна перебудова. Допустимі тільки розвантажувальні дні і гімнастика. Щоб уникнути здуття живота не їжте дуже багато чорного хліба, бобових, винограду і квашеної капусти.

Бажаю Вам успіху!