Період очікування дитини дуже важливий в житті будь-якої жінки. У цей період організм вагітної як ніколи сповнений загадковості і непередбачуваності, і іноді відбуваються процеси, які важко пояснити навіть кваліфікованому акушеру. І, тим не менш, є такі явища, які завжди повинні насторожувати жінку - це коричневі або кров'янисті виділення.

Причини їх появи на різних термінах відрізняються, але наслідки (якщо не проводити вчасно лікування) практично завжди однакові - викидень або передчасні пологи. Тому дуже важливо, якщо ви спостерігаєте у себе щось подібне, звертатися до лікаря в терміновому порядку. Розглянемо докладніше причини і наслідки появи коричневих або кров'янистих виділень на різних термінах вагітності.

Причини коричневих виділень

 Після зачаття, на 6-12 день, запліднена яйцеклітина досягає свого майбутнього місця перебування і починає кріпитися до стінки матки. Цей період називається імплантаційним, і саме в цей час жінка, яка часто і не підозрює про вагітність, може помітити виділення бежевого або рожевого кольору і прийняти їх за дострокові місячні. Якщо ж такі виділення змінюються темно-коричневими, то це може бути дуже тривожною ознакою. Буває також, що коричнева «мазанина» з'являється в наступні місяці в дні передбачуваної менструації. Причина цього - порушення гормонального фону. Але коли жінка на ранніх термінах вагітності відчуває ниючі болі внизу живота, які супроводжуються коричневими виділеннями, вона повинна терміново звернутися до лікаря. Своєчасне лікування і строгий постільний режим допоможе уникнути переривання вагітності.

Ще однією з можливих причин появи виділень може бути завмерла вагітність. При проведенні УЗД встановлюється відсутність серцебиття плоду (після 4-5 тижня вагітності). У цьому випадку гінеколог пропонує зробити вишкрібання матки, щоб уникнути розвитку запального процесу.

На більш пізніх термінах поява таких виділень може свідчити про передлежанні плаценти. Якщо плацента розташована дуже близько до шийки матки, то зростаюча під час вагітності матка порушує цілісність судин у верхніх шарах плаценти, це і може бути причиною невеликих виділень. Однак при передлежанні плаценти є ймовірність її передчасного відшарування. Це дуже небезпечно для життя дитини і для життя матері. Тому, якщо у жінки на пізніх термінах вагітності з'явилися переймоподібні болі внизу живота, які супроводжуються кровотечею, потрібно терміново звернутися в спеціалізовану клініку.

Наступна з причин появи коричневих або з прожилками крові виділень в пізні терміни є відходження пробки. Це один із провісників пологів. Точний час появи на світ малюка сказати важко (до початку пологів може пройти від декількох хвилин до кількох тижнів).

У кожному разі, щоб не ризикувати здоров'ям своїм та дитини (а іноді навіть життям), при появі кров'янистих виділень потрібно обов'язково звернутися до гінеколога і отримати вичерпну інформацію про ваше здоров'я. Дуже часто причиною коричневих виділень у жінок репродуктивного віку може бути вірус папіломи. Вони виділяються за рахунок збільшення рівня гормону естрогену і рясного припливу крові до області піхви. Також наявність таких виділень може свідчити про інфікування жінки і запальному процесі. Іноді кровяниста «мазанина» вказує досвідченому лікарю на гормональні збої в організмі жінки, частою причиною яких бувають стреси, нерегулярне статеве життя, безконтрольний прийом ліків, особливо гормональних. У кожному разі, звернення до гінеколога дає позитивні результати. Іноді достатньо огляду жінки і простого мазка з піхви, щоб поставити правильний діагноз і вчасно призначити адекватне лікування, щоб уникнути ускладнень. Іноді ж буде потрібно пройти ряд обстежень в лабораторії, щоб виявити причину коричневих виділень. На жаль, часто коричневі виділення і кров'яниста «мазанина» можуть вказувати на розвиток позаматкової вагітності. У більшості випадків жінка і не підозрює про свій стан. Такі виділення вказують на те, що скоро вагітність перерветься. Дуже часто зростаюче плодове яйце може викликати розрив маткової труби і кровотечу.

Сильний біль внизу живота, запаморочення, загальна слабкість, втрата свідомості та коричневі або кров'янисті виділення - все це вказує на те, що потрібно негайно звернутися до лікувального закладу за допомогою. У таких випадках потрібно оперативне втручання. Звернення до лікаря при перших симптомах позаматкової вагітності дає шанси зберегти репродуктивну функцію жінки і пройти швидку реабілітацію після оперативного втручання.

pic