Вагітність, на жаль, не завжди кінчається пологами. З різних причин, серед яких гормональні порушення, попередні аборти, інфекційні та вірусні захворювання, стреси і т.д., жінка на особистому досвіді дізнається, що таке викидень. Оскільки «ворога треба знати в обличчя», щоб вчасно попередити небажану ситуацію, давайте розглянемо причини викиднів.

Насправді, знаючи про симптоми, що передують мимовільного аборту, і вчасно зробивши заходи, можна виносити і благополучно народити дитину. Знаєте, ви, що викиднями закінчуються приблизно 15-20% всіх вагітностей? Мало того, в більшості випадків це відбувається на таких термінах, що жінка навіть не підозрює про вагітність, а виділення сприймає як чергову менструацію. У такій ситуації є один плюс: не знаючи про вагітність, жінка не піддається психологічному стресу або депресії. Поскладніше справи йдуть з так званими «ранніми» викиднями, коли, якщо і не вся сім'я, то жінка точно, вже встигла звикнути до нового статусу і будує плани на майбутнє. Раннім називається викидень, що відбувся до дванадцятого тижня вагітності.

Характерні симптоми викидня

По-перше, необхідно знати, що викидні умовно ділять на такі типи: загроза викидня; неминучий або неповний викидень; повний викидень; викидень , який не відбувся; повторний викидень. Серед основних ознак виділяють: болі внизу живота або в попереку, особливо схваткообразного характеру; кров'янисті виділення, що мажуть або кровотечі; (якщо кровотеча супроводжується виходом назовні шматочків тканин); біло-рожева слиз з піхви; нудота; зникнення ознак вагітності або втрата чутливості грудей. Вагітна жінка хоч і повинна прислухатися до своїх відчуттів, але не повинна перестаратися. Існують симптоми, які НЕ означають загрози. Серед них: несильні спазми, хворобливість або відчуття тяжкості (може відчуватися як з одного боку, так і всім животом, і означати розтягнення зв'язок матки, що збільшується). Також не страшно, якщо в дні передбачуваних місячних, але не пізніше 10 днів після зачаття, можуть бути незначні виділення крові.

Причини виникнення викиднів

Перша, і головна, причина викидня - генетична. Медики називають такий вид самовільних абортів «природним відбором», оскільки в статевих клітинах батьків під впливом шкідливих факторів зовнішнього середовища відбуваються мутації, через що у плода немає шансів стати повноцінно здоровою людиною.

Так само причинами ранніх викиднів можуть стати гормональні порушення, коли не вистачає прогестерону, «відповідального» за всю вагітність. Якщо в організмі жінки занадто багато андрогенів (чоловічих гормонів), викидні теж можливі. Інфекції, що передаються статевим шляхом (серед них сифіліс, мікоплазмоз, хламідіоз, герпес, цитомегаловірус тощо) також стають причиною самовільних абортів. Тому дуже важливо, плануючи вагітність, здати аналізи на наявність цих та інших захворювань і, в разі виявлення, вилікувати їх. Будьте готові до того, що подібне лікування - тривале і серйозне, тому подбайте про все вчасно, а не за тиждень-два до зачаття. Якщо у жінки був хоча б один штучний аборт, то шанси особисто дізнатися, що таке викидень, істотно зростають. Якщо їх було кілька - тим більше. Деяким вагітним з негативним резус-фактором добре відоме поняття резус-конфлікту, суть якого в тому, що плід успадкував позитивний резус-фактор тата, і організм, вірніше, імунна система, намагається позбутися «чужорідного» тіла. Якщо вчасно вжити заходів і провести необхідне лікування, вагітність зберігається. Цю причину виникнення загрози переривання вагітності називають імунологічної. Крім того, існує ще ряд причин, серед яких: пережиті стреси (психічні травми, депресія, горе), ведення нездорового способу життя ( вживання наркотиків, алкоголю, куріння, погане харчування), наявність інфекційних захворювань (краснуха, вірусний гепатит, грип), а також хвороб, що супроводжуються запальними процесами, прийом деяких видів ліків, і, нарешті, травми, підйом вантажів, статевий акт.

Життя матері після пережитого викидня

Якщо вже викидень трапився, то нічого не залишається, як, набравшись сили волі і терпіння, пройшовши реабілітаційний курс, знову планувати материнство. Відновлювальний період після самовільного аборту триває від декількох тижнів до декількох місяців, виходячи з конкретних особливостей випадку. Одне з першочергових завдань медперсоналу - усунути кровотечу і не допустити потрапляння інфекції. На ранніх термінах вагітності вірогідність самостійного відторгнення ембріональної тканини вище, тому іноді можна обійтися без маніпуляцій. У випадку, якщо тканини не вийшли або вийшли частково, застосовують вискоблювання. Крім того, важлива роль відводиться психологічній реабілітації жінки. Дуже часто вона затягується набагато довше фізіологічної. На жаль, ймовірність знову втратити дитину збільшується з кожним викиднем. Наприклад, після двох викиднів шанс пережити третій зростає до 47%. Такі викидні медики називають "звичними". Але не варто зневірятися, адже відомо безліч позитивних випадків, коли жінки народжували здорових міцних дітей після другого, четвертого і навіть сьомого викидня!

Щоб уберегтися від неприємностей, необхідно дотримуватися елементарних правил. Наприклад, не займатися важкою фізичною роботою, не піднімати тяжкості вагою більше двох кілограмів, не робити ремонт, не рухати меблі, не мити вікна, не вішати білизну або штори. Останнє небезпечно тим, що можна впасти зі стільця. Крім того, високо підняті руки викликають напругу матки.

Бережіть себе і будьте здорові!

pic