Через сприятливу погоду весняна посівна займе від сили місяць замість звичайних трьох. Але при цьому буде не менш витратною, ніж попередні кампанії. У більшості господарств немає ні грошей, ні техніки для подібного марш-кидка.

Тож масово сіятимуть те, що встигнуть і на чому гарантовано зможуть заробити. В основному - кукурудзу, соняшник і сою. Фермери стурбовані, адже напередодні польових робіт банки кредитують недостатньо. Експерти застерігають, без рішучих заходів для поліпшення ситуації аграрії не зможуть цього річ забезпечити населення продуктами за доступними цінами. І йдеться не лише про цукор, а й про молочні продукти, м'ясо, крупи та інші харчі – тут власні можливості аграріїв забезпечувати споживачу прийнятну вартість – практично вичерпані. І без доступних банківських кредитів їм не обійтися. Тим паче в умовах, коли фактично повністю припинилось фінансування державних програм підтримки агросектору.

Водночас серед причин, чому банки відмовляють аграріям в кредитуванні- нестабільна політична ситуація, несприятливі погодні умови. Та нездатність більшості сільгоспвиробників віддати нерухомість під заставу. Не на руку й кредитуванню і нинішні процентні ставки. Які перевищують 3-ох відсотків річних