Навіть якщо чоловік виглядає незворушним, страхи можуть дошкуляти його нітрохи не менше, ніж вагітну дружину. Чого ж бояться чоловіки, які готуються до батьківства?

Страх перший: «У нас можуть виникнути труднощі з грошима»

Навіть цілком забезпечений чоловік переконаний, що діти - дороге задоволення. Тому ці переживання цілком природні, тим більше що на деякий час чоловік залишається єдиним добувачем в сім'ї.

Як направити страх в позитивне русло? В ідеалі, звичайно, ще на етапі планування вагітності потрібно підштовхнути вашого чоловіка до того, щоб він знайшов собі високооплачувану роботу, а також зробити пристойні спільні накопичення в «дитячий фонд». Але це виходить далеко не у всіх. Щоб розвіяти цей страх, часом досить більш ретельно контролювати сімейний бюджет і з калькулятором у руках разом прикинути можливості економії. Наприклад, підгузники можна купувати оптом (так набагато дешевше), дитяче придане вам передадуть «у спадщину» друзі і родичі, а «наворочені гаджети» для немовляти і зовсім не є предметом першої необхідності. Та й без дорогої дитячої страховки (якщо ви про неї подумуєте) цілком можна обійтися: як показує практика, набагато дешевше оплачувати разові прийоми у потрібних вам фахівців, а базові огляди і аналізи можна проходити і в районній поліклініці.

Страх другий: «Молодість закінчиться, життя зміниться»

З одного боку, будь-який нормальний чоловік пишається своїм новим статусом, а з іншого - побоюється (і не без підстав), що його спосіб життя вже не буде колишнім. Глибина ж побоювань залежить від ступеня інфантилізму чоловіка.

Як направити страх в позитивне русло? Так, зміни настають глобальні, і уклад життя доведеться міняти, але - наскільки кардинально, залежить лише від вас самих. Цю просту думку потрібно спробувати донести і до супутника життя. Той факт, що тепер ви не зможете присвячувати весь вільний час один одному, не означає, що ви станете відмовляти чоловікові в теплоті та уваги. Просто тепер цю увагу ви будете приділяти йому трохи рідше.

Те саме - і з особистими відносинами: напевно інтенсивність вашого інтимного життя знизиться, але це не означає, що якість від цього програє. До того ж так буде не завжди: діти ростуть, і з кожним роком потребують батьківської уваги все менше. А думка про те, як сильно змінюється тіло жінки після пологів, часто перебільшена. Напевно серед ваших знайомих є молоді мами, які не переставали стежити за собою під час вагітності, швидко відновлювали форму після пологів і взагалі ні на день не перетворювалися на «домашніх квочок».

Страх третій: «Я не вмію поводитися з дітьми»

До речі, цей страх властивий не тільки недосвідченим татам, але і мамам теж. Але все ж жінки, в силу вродженого інстинкту, відчувають себе в цій ситуації впевненіше.

Як направити страх в позитивне русло? Виразіть впевненість, що чоловік швидко зуміє всьому навчитися. Тато однієї дитини нічим не гірше багатодітного батька, просто йому ще багато що належить дізнатися. А вчитися можна разом: записатися на курси, читати книги для батьків, переймати досвід знайомих. Було б прекрасно поспілкуватися з сімейною парою, де чоловік бере найактивнішу участь у житті свого малюка.

Нехай ваш чоловік і не стане водночас першокласним «пеленальщіком», але у всякому разі він зрозуміє, що в турботах про дитину немає нічого нездійсненного. Коли малюк з'явиться на світ, долати подібні страхи треба буде крок за кроком. Наприклад, багато чоловіків бояться взяти на руки голенького малюка, «тому що він занадто крихкий». Ну що ж, хай для початку потримає одягнену дитину, і страх поступово звикне. Інші татусі панічно бояться купати новонародженого, «тому що дитина може захлинутися». Поясніть, що до трьох місяців малюк інстинктивно затримує дихання, занурюючись під воду.

Страх четвертий: «Я не зможу стати хорошим батьком»

Особливо часто через це переживають чоловіки, у яких власні батьки були далекі від досконалості. Але цей страх навіть корисний, адже він - всього лише сходинка, завдяки якій чоловік виростає в батька.

Як направити страх в позитивне русло? Дайте чоловікові зрозуміти, що доля дала йому унікальний шанс виправити ті помилки і несправедливості, які колись були допущені батьком по відношенню до нього самого.

Адже можливість мати дітей дана не кожному, і варто ставитися до неї з вдячністю.

У медицині виділений окремий невроз, який властивий молодим чоловікам у віці 21-27, які вперше готуються стати батьками. Він називається синдромом Кувада (від фр. Дієслова «couver» - «висиджувати пташенят»).

Чоловік переживає вагітність дружини, відчуваючи ті ж фізіологічні відчуття, що і вона, і часом проявляє велику емоційну нестійкість і підвищену дратівливість, ніж сама вагітна. Як правило, свого піку ці переживання досягають до пологів. В основі формування синдрому лежить неусвідомлена тривога за долю дружини і майбутньої дитини, і, певною мірою, почуття провини перед дружиною. За даними зарубіжної статистики, близько 11% чоловікам дітородного віку знайомий цей стан. Так що як би не переживав ваш чоловік, знайте, що це явище тимчасове.

Як тільки дитина з'явиться на світ, молодий тато зрозуміє, що все не так вже страшно, проблеми цілком переборні, а щастя, яке дарує малюк, з лишком окупає всі переживання.

pic

pic