Двічі зникало світло за минулий тиждень у відділенні детоксикації обласної лікарні. Одного разу через негоду, іншого - через зношені мережі, припускають самі медики. Для людей, які живуть завдяки гемодіалізу - штучній нирці - зупинка процедури обернулась значним погіршенням самопочуття і навіть втратою крові.

Гемодіаліз у цьому відділенні проводять у три зміни на день. Людям, які зараз підключені до апаратів, минулого тижня не пощастило двічі: зникала електрика. Тож процедуру доводилося переривати і проводити наступного дня. Розповідають, було нелегко.

Завідувач відділенням Віктор Мартинюк за останні принаймні 10 років відключень електропостачання в лікарні не пригадує. А цьогоріч їх було уже три. Зникало світло й у відділенні інтенсивної терапії, яке на цьому ж поверсі. До енергетиків медики пртензій не мають, кажуть проблема у застарілому обладнання самої лікарні.

Тим часом власник медзакладу - обласна рада - фінансувати закупівлю автономного обладнання для енергопостачання лікарні не поспішає, розповідає заступник головного лікаря з економічних питань Володимир Родомазов. Цьогоріч вдалося придбати лише 2 бензогенератори по 5 кіловат - для хірургічних відділень. Однак цього для всієї лікарні не досить, переконують медики.

Тим часом, пацієнти відділення детоксикації з острахом очікують нових відключень під час процедур. І переконують: значно меншим тягарем для держави стала б пересадка кожному з них донорської нирки. Гемодіаліз одного хворого коштує обласному бюджету 78 тисяч гривень на рік. Однак, знайти орган для трансплантації в Україні надзвичайно складно. Вітчизняне законодавство поки що не на боці тих, хто потребує допомоги.