Ще сто років тому найоптимальнішим віком для шлюбу та народження дітей вважався вік з 16 до 20 років, зараз ці межі зрушили. Тоді дівчата не отримували освіту і не будували кар'єру. Часом батьки видавали дочок заміж, незалежно від їх згоди. На щастя, в наші дні роль жінки в суспільстві стала вагомішою.

Незважаючи на те, що період 20-30 років багато експертів називають найоптимальнішим для зачаття, виношування і народження дитини, все більше сучасних жінок воліють відкласти це на потім. Чи багато наважилися на материнство в 20-25 років свідомо? Думаю, таких жінок одиниці. Це обумовлено тим, що в цей період жінки, в основному, зайняті здобуттям освіти, освоєнням професії, будівництвом кар'єри.

  Перш, ніж створити сім'ю, потрібно «нажити» майно, вирішити житлове питання. У наші дні  молоді сім'ї змушені жити з батьками під одним дахом, так як не в змозі купити власну квартиру, або навіть оплачувати оренду житла. Природно, при такому розкладі подружжя про народження дитини навіть не думає, адже декретна відпустка обіцяє лише погіршення фінансового стану - в сім'ї залишиться тільки один годувальник.

Дуже важливо підготуватися до батьківства не тільки з фінансової точки зору, але і з психологічної. Часто саме народження дитини стає випробуванням для сім'ї на витривалість.

  Нарешті, збільшення пізнородящих жінок пов'язане з їх самотністю. В умовах, коли суспільство перестає поважати сімейні цінності, все складніше знайти партнера, з яким захотілося б пройти життєвий шлях до кінця.

У силу вищеназваних причин багато жінок вирішують народити дитину в 30-40 років. До цього часу вони встигають не тільки отримати освіту, а й реалізуватися в професійному плані, підготувати «фінансову подушку» на період декретної відпустки.

Як правило, у жінок старше 30 років дитина з'являється не "з бухти-барахти»,її планують, чекають. У свідомому материнстві є кілька явних плюсів.



pic   Емоційна готовність

 Мудрість, вміння керуватися здоровим глуздом, вміння контролювати свої емоції, «усуватися» від негативних переживань - весь цей досвід життєвих років знадобиться жінці після народження дитини. Ставши мамою свідомо, жінка не буде звинувачувати дитину в своїх нереалізованих мріях, її навряд чи буде обтяжувати ймовірність «загрузнути» в болоті побуту. Зрілі мами готові до безсонних ночей, зубкам що ріжуться , запорів, ангинам та ГРЗ. Жінці старше 30 років зазвичай дитина доставляє більше радості, ніж її 20-річній «колезі».



pic   Психологічна готовність

 Йдеться, насамперед, про вміння приймати дорослі рішення, нести відповідальність за свого малюка. Жінка, дозріла психологічно, зможе краще налагодити побут після народження малюка, адаптувати чоловіка до нової ролі й нових обов'язків тата.  

Користь власному здоров'ю

Деякі вчені кажуть, що у жінок, які народили після 30 років, оновлюється організм: перестають турбувати деякі хвороби, зменшується ризик інсульту, знижується рівень холестерину, безболісно проходить менопауза. Інші експерти йдуть далі і заявляють, що народження дитини після 30 років сприяє омолодженню організму жінки в цілому.

Матеріальна незалежність

Після 30 років у жінки, як правило, є стабільний дохід, який дозволяє утримувати дитину.

  Як би жінки не готувалися до материнства, вони все одно будуть переживати і думати: «А чи готова я стати матір'ю, чи зможу я все зробити правильно, чи вийде у мене бути хорошою мамою?» Які б складності не очікували маму, любов до дитини завжди дасть сили на подолання проблем.

Бажаю Вам успіху!