Перший будинок із соломи з'явився на Рівненщині, в Острозькому районі. І не останній, - певні ентузіасти екобудівництва. Бо в епоху інформаційних технологій люди дедалі частіше тікають від цивілізації і тягнуться до витоків. "Шевченківську" хатку на новий лад вже бачив Ігор Шумик.

На Рівне нщині з'явився перший солом'яний будинок. Зовні він нічим не гірший цегляного. А всередині ще й ліпший. Дешево й сердито, кажуть господарі. Вони продали квартиру у місті і збудували дім за півроку в селі Кам’янка Острозького району. Технологія проста, головний матеріал - солом'яні тюки.

Каркас будинку з дерев'яних брусів, які заповнили пресованою житньою соломою. Електропроводка у металевій ізоляції. Господар Володимир Липко зізнається: давно мріяв про будиночок в селі. Нині пишається зробленим. Новатором себе не вважає, просто прагнув жити в екологічно чистому місці та будинку. До того ж на будматеріалах вдалося значно зекономити.

Мешканці села, де розбудовується Володимир, спочатку дивувалися незвичній хаті, але зараз і самі не проти солом'яного дива. Юрій мешкає по сусідству, на власні очі бачив як йде будівництво.

Солом'яний дім скоро стане масовим явищем, переконують спеціалісти. Інженер-будівельник Святослав кілька років виношує ідею будівництва екологічного містечка неподалік Рівного, де всі будинки будуть із соломи. Каже це й дешево, і туристів приваблюватиме.

Найдорожче у такому домі - дерев'яний каркас, від гризунів солому захищають спеціальні розчини, а житньої миші й зовсім не їдять. Нині у першому солом'яному будинку кипить робота. вже на Великдень господарі хочуть відсвяткувати входини.