Житомирський апеляційний адміністративний суд відхилив апеляцію управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Рівненської міської ради, яке відмовило переселенцю з Донецька у взятті на облік як внутрішньо переміщеної особи. Таким чином суд апеляційної інстанції підтвердив рішення Рівненського міського суду в цій справі, що було прийняте в березні 2015 року.

Нагадаємо, що переселенцю з Донецька Сергію Невірцю в управлінні соцзахисту відмовилися видавати довідку про взяття його на облік як внутрішньо переміщеної особи. Свої дії чиновники пояснювали тим, що на момент його переїзду з Донецька на контрольовану українською владою територію його місце проживання ніде не було офіційно зареєстроване.

Чоловік звернувся за юридичною допомогою до центру права РОГО «Комітет виборців України» в Рівному. Юристи організації безоплатно надали йому правові поради та підготували адміністративний позов до суду. В результаті Рівне нський міський суд своєю постановою в справі зобов’язав управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Рівне нської міської ради видати позивачу довідку про взяття його на облік як внутрішньо переміщеної особи.

Однак в управлінні соцзахисту вирішили оскаржувати це рішення в апеляційному порядку. Але і в цьому випадку безуспішно.

5 серпня 2015 року Житомирський апеляційний адміністративний суд відхилив апеляцію управління та залишив у силі постанову Рівне нського міського суду. Зокрема, в ухвалі суд зазначив: «Оскільки постанову судом першої інстанції винесено відповідно до позовних вимог з правильним застосуванням норм матеріального та процесуального права і суд дав правильну оцінку обставинам справи, то колегія суддів апеляційної інстанції не знаходить підстав, які могли б призвести до зміни чи скасування рішення суду першої інстанції у даній справі».

«Прийняте апеляційним судом рішення є цілком логічним і показує, що вітчизняні суди правильно розуміють і застосовують практику Європейського Суду з прав людини, – коментує ситуацію керівник правових програм Рівне нського КВУ, адвокат Микола Глотов. – Тож постанова Рівне нського міського суду від 27.03.2015 року в зв’язку з ухвалою апеляційного суду набрала законної сили і тепер орган соцзахисту зобов’язаний нарешті видати Сергію Невірцю довідку про взяття його на облік як внутрішньо переміщеної особи та виплачувати кошти, які передбачені на державну підтримку його як переселенця».

Про це повідомили у інформаційному відділі РОГО КВУ