Наскільки безпечним є секс безпосередньо перед настанням місячних - питання, яке цікавить багатьох жінок. Однак думки з цього приводу різні. Одні стверджують, що завагітніти в кінці менструального циклу неможливо, інші спростовують цю думку, вважаючи, що ймовірність вагітності все-таки є. Давайте спробуємо розібратися в цьому питанні і з'ясувати, які фактори ризику вагітності перед місячними.

Як правило, при регулярному стійкому менструальному циклі овуляція настає приблизно в середині менструального циклу. Виходячи з цього, багато хто вважає, що після овуляції і до місячних наступають найбезпечніші для зачаття дні. Однак дане правило працює не у всіх випадках. Більш того, більшість лікарів стверджує, що ймовірність настання вагітності існує завжди, коли у жінки спостерігається регулярна інтимна лизькість без засобів контрацепції. Саме тому календарний метод вже давно вважається одним з найбільш низькоефективних методів контрацепції.

Справа в тому, що далеко не у всіх жінок спостерігається регулярний менструальний цикл, тому обчислити з точністю день овуляції дуже складно. Отже, ті дні, які були безпечними в минулому менструальному циклі, у вашому випадку, можуть наступного стати сприятливими для зачаття. Важливо врахувати також і той факт, що час овуляції у жінки може зміщуватися під впливом різних факторів. У деяких випадках менструальний цикл може проходити взагалі без овуляції, коли яйцеклітина в циклі просто не дозріває. І вплинути на такий «хід» справи можуть різні захворювання: гормональні зміни, застуда, інфекції, запалення, стрес і навіть банальна зміна клімату.

Також, згідно з даними багатьох досліджень в організмі жінки, за період одного менструального циклу можливо дозрівання більше однієї яйцеклітини. Причому друга яйцеклітина може дозріти ближче до кінця менструального циклу. Отже, вірогідність зачаття може існувати не тільки в дні перед місячними, а й під час них. Якщо менструація триває 2-3 дні, а термін життя сперматозоїдів в деяких випадках доходить до 6 діб, то секс перед менструацією може привести до зачаття після її закінчення. Справедливості заради відзначимо, що ймовірність такого зачаття дуже низька, але те, що вона буває виключати не варто. Жіночий організм - штука складна, тому довіряти календарному методу для обчислення «безпечних днів» ми не рекомендуємо. Якщо ви поки не плануєте вагітність, то зверніть увагу на різноманітність контрацептивних методів і виберете той, який підходить вам на всі 100%. Адже, як говорилося раніше, незахищений секс може призвести до вагітності, навіть якщо ви впевнені у своєму менструальному циклі. Згадайте, скільки разів за день вам доводиться відчувати стрес? У громадському транспорті, на роботі і т.д. А адже навіть найменший стрес може викликати цілу «бурю» емоцій і змінити гормональний фон у вашому організмі, що впливає на менструальний цикл і може призвести до небажаної вагітності.

Також, особливо обережними слід бути в період загострення хронічних і сезонних захворювань. Усі хвороби також серйозно впливають на гормональний фон і цілком реально, що після того, як ви перехворієте грипом, ваш менструальний цикл зміниться. Це ж стосується і метеозалежних людей, стан здоров'я яких дуже часто змінюється залежно від погодних умов. Виходячи з усього вищесказаного, можна зробити висновок, що завагітніти перед місячними дуже навіть реально, тому якщо поки вагітність не входить у ваші плани, задумайтеся про контрацепцію. Якщо ж ви навпаки, мрієте про дитину і сумнівалися, чи можна зачати перед місячними, то вам, як то кажуть «зелене світло». У будь-якому випадку, пам'ятайте, що діти повинні бути бажаними і якщо ви поки не готові до них, то краще не випробовуйте долю, вираховуючи сумнівні «безпечні» дні.

Бажаю Вам успіху!

pic