Мисливствознавці та єгері усюди в лісах влаштовують рейди та чатують на порушників. Нині популярним забороненим методом вбивства тварин у лісі є встановлення петель, це не лише жорстоко, а й небезпечно. Ігор Шумик, хоч і не мисливствознавець та не відмовився від пошуку браконьєрів.

Сезон полювання закінчився – активізувалися браконьєри, якби в кожну з цих петель потрапила хоч одна тварина, то у лісі площею кілька тисяч гектарів зникла б уся звірина назавжди.

У пошуках заборонених петель мисливствознавець Клеванського держлісгоспу проходить до десятка кілометрів. Чи не щодня натрапляє на браконьєрські знаряддя вбивства тварин. Завадив лиходійству не одного порушника закону, цього разу також пощастило натрапити на вбивчу петлю.

Смертельний зашморг не лише вбиває тварину, але й робить не придатним для вживання її м'ясо. Фахівці застерігають, якщо вбиту тварину вчасно належним чином не розробити, її м'ясо стає небезпечне для здоров'я людей.

Утім дорогі ресторани щедро віддячують за м'ясо кабана чи косулі, тому й нерідко люди без роботи і йдуть на вбивство тварин. Найважче кажуть спеціалісти довести провину браконьєра, навіть коли вона очевидна

Боротися з браконьєрами лісівники можуть лише однією зброєю – штрафами. З 16 лютого їх розмір збільшився втричі. Торік лісовики зафіксували понад три сотні порушень мисливського законодавства. Три кримінальні справи скеровано до суду. Цьогоріч сподіваються браконьєрів поменшає, але не зважаючи на це стоять на охороні рівненських лісів і їхніх жителів.