Кабмін продовжив дію своєї постанови про безоплатну приватизацію землі. Тож державні акти на землю й надалі видаватимуть безкоштовно. Коли видаватимуть. Поки що від початку року жодного акту оформлено не було. Про причини і перспективи - Ірина Ничипорук.

Державний акт на землю й надалі видаватимуть безкоштовно. Про це повідомили на спільному засіданні постійних комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин, розвитку села та екології, природокористування, ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. З 1992 року право приватизацію землі на Рівне нщині мали майже 312 тисяч громадян. Проте 40 відсотків їх приватизували земельні ділянки за власний кошт до початку дії постанови. Земельники нарікають: через подібні накладки іноді цілі населені пункти не можуть отримати жодного державного акту.

Від початку дії спрощеного порядку приватизації земельних ділянок 30 тисяч мешканців Рівне нщини уже отримали державні акти. Договори на безоплатну приватизацію минулого року заключали лише до 4 грудня. Адже гроші були передбачені зі стабілізаційного фонду бюджету 2009 року. Тож земельники видавали держакти лише тим, хто звернувся минуло річ.

Та й занадто спрощена процедура виготовлення безкоштовних актів на землю може призвести до проблем у майбутньому. Зокрема, за словами Світлани Богатирчук-Кривко, це може призвести до численних судових позовів, коли громадяни вирішать продавати приватизовані ділянки. Адже спрощена система не передбачає погоджень із санстанцією та управліннями архітектури.