Вісім тисяч поранених, чотири тисячі загиблих і ще стільки інвалідів. Такими втратами позначилась на Україні афганська війна. На Рівненщину не повернулося живими більше сотні воїнів, більше двох сотень померли вже вдома від ран і ще стільки залишилися інвалідами. Ось тільки вшановують воїнів-афганців здебільшого один раз на рік, 15-го лютого. Анна Яцук далі.

Біля пам'ятника загиблим у локальних війнах воїнам у Рівному, зібралося колишні учасники бойових дій. В місті офіційно їх налічується півтори тисячі. В області майже чотири. Деякі з них і далі продовжують служити та працювати у Збройних Силах України.

Учасники бойових дій з болем згадують про війну, яка тривала 10 років, і забрала життя та здоров'я багатьох. Кажуть, нині держава майже не переймається ними. Лише інколи виділяє незначні виплати. Міські чиновники з наріканнями людей погоджуються, та вдіяти нічого не можуть.

Сьогодні учасники бойових дій та сім'ї загиблих отримали по 200 гривень виплат від міської влади, стільки ж від організації спілки ветеранів Афганістану. Її керівник Василь Стаднійчук каже, найбільша проблема у афганців - це житло.

У цей день учасники бойових дій говорили не лише про наболіле. Вони фотографувались з своїми побратимами і раділи, що їхні ряди поки не рідшають.