Рівненські аграрії очікують найбільшого врожаю за останні кілька років. Низька температура не завдала значних збитків засіяним площам. Навпаки за такої погоди врожай буде ще більшим, прогнозують спеціалісти. Щоправда, ложкою дьогтю стане ріпак. Його посіви зазнають значних втрат. Чому? Відповідь шукав Ігор Шумик.

Ось у цій лабораторії, що знаходиться в Шубкові, досліджують усі види зернових та ріпак. Кілька разів на місяць з полів відбирають зразки і перевіряють. Нині зерновим немає загрози переконують спеціалісти. Багато снігу, низька температура поліпшує ріст рослин, щоправда лише зернових.

Гірші справи з ріпаком. Відібрані зразки у жахливому стані. Лише 10 відсотків змогло вижити за таких погодних умов. Тому з таненням снігу чимало засіяних площ ріпаку просто пустуватиме.

Утім не лише нинішній мороз нищівний для ріпаку. Постаралася суха осінь, кажуть фахівці, тоді рослині просто катастрофічно не вистачало вологи.

Нині на Рівне нщині понад 700 тисяч гектарів зернових. Багато фермерів очікують найбільшого врожаю за останні 5 років. Щоправда, якщо обійдеться без природних катаклізмів, найперше повені.