Так вважають аграрні експерти. Адже зростання індексу цін в січні майже на 2 % відносно грудня - є найвищим показником за останні 12 місяців. І останній сплеск інфляції викликаний недовиробництвом на ринках цукру і молочних продуктів.

І меншою мірою монетарними причинами. Цукор, молоко і вершкове масло є основними компонентами для багатьох продуктів харчування. І підняття вартості на ці продукти створить ланцюгову реакцію на ціни на інші продовольчі товари. І за прогнозами аналітиків інвестиційної групи "Сократ"-в 2010 середньорічний індекс споживчих цін може зрости ще на 15%.

В свою чергу високу ціну на цукор - вважають змовою монополістів рівненські фермери. Вони звинувачують місцеві цукрові заводи у змові. А адже ті, за їх словами, не хочуть купувати у них буряк, а виростити достатньої кількості сировини собі не можуть. Чим і сприяють підвищенню ціни на солодкий пісок. Про це пише портал Ділове Рівне . Водночас самі ж виробники такі висновки спростовують. Кажуть, ніякої змови на ринку Рівне нщини немає, вся справа у неправильній політиці влади. Та зауважують, що восени готові були купували буряк у фермерів, але його ніхто не пропонував.