Спеціальну фабрику в райцентрі запустили португальці. Перші навчальні дві тисячі стерильних халатів уже пошито. Продукцію продаватимуть за кордон. Як у Гощі шиють форму для іноземних лікарів — розповість Тетяна Коваль.

Фабрика з пошиття одноразового медичного одягу, стала єдиною не лише в Україні, а й на усьому просторі СНД. З її запуском поменшає безробітних, каже керівництво району. До того ж, це додаткові надходження до місцевого бюджету.

Щоб потрапити на виробництво та побачити процес, потрібно переодягнутися та пройти дезінфекцію. Нині тут ще навчаються шити халати й бахіли. Стартує процес з викроювання. Далі — зшивання деталей.

Технологія ультразвуку при зшиванні деталей дає міцний шов без проколів та ниток. Це убезпечує від проникнення рідини. Зшитий халат упаковують. Паралельно спеціаліст з Португалії налагоджує обладнання та навчає працювати на ньому персонал.

За час навчання швачки пошили уже дві тисячі халатів. Усі вони відповідають міжнародним вимогам. А щоб браку не було, щогодини п'ять зразків випробовують у власній лабораторії. Продукцію зважують, перевіряють стерильність упаковки, халати намагаються розірвати, визначають опір воді та спирту. Розведений дистильованою водою у різних співвідношеннях спирт крапають на тканину. Стовідсотковий поглинається одразу.

Нині на фабриці працюють 50 осіб. Після її запуску, 11 лютого, планують прийняти ще стільки ж. А до кінця року — ще 200 швачок. Працевлаштовують незайнятих, які перебувають на обліку у центрі зайнятості. Тут обіцяють приблизно тисячу 200 гривень зарплати.